Nieuws

12 november 2012 door Jeffrey Schipper

"Oppassen met focus op wonder bij kinderloos echtpaar"

Kinderen krijgen de normaalste zaak van de wereld? Niet voor iedereen. Wachten op een baby heeft meestal weerslag op je geloof. "Stellen worstelen met God. Bestaat hij wel? Wil Hij ten diepste wel voor me zorgen? Het werpt ze terug op hele basale geloofsvragen," zegt Martine van Blaaderen. Samen met Marije Vermaas schreef zij het boek Beschuit zonder muisjes. De auteurs spraken met elf stellen over waar je dan allemaal mee moet dealen.

Een van de elf stellen die in het boek voorkomen, zijn Elizabeth (55) en Gérard (51). Op 41-jarige leeftijd ontmoette Elizabeth haar man. Ondanks het feit dat ze het moederschap al uit haar hoofd had gezet, ontstond er een kinderwens. Er ontstond blijdschap toen Elizabeth zwanger bleek te zijn, maar een miskraam volgde. Het echtpaar kreeg daarna nog drie miskramen. "Zelfs na vier miskramen ontdekten zij dat God nabij is," vertelt Vermaas. "Natuurlijk hebben ze met gebalde vuisten richting God gestaan, maar ondanks dit moeilijke proces is het mogelijk dat Elizabeth andere vrouwen met dit probleem begeleidt via haar eigen counselingpraktijk (Deeper Devotion, red.). Heel knap."

Bierviltje
In Beschuit zonder muisjes vertelt Elizabeth dat ze in gesprek met een voorganger het volgende te horen kreeg: 'Stel dat dit bierviltje hier staat voor de pijn die je met je meedraagt.' Hij hield het viltje vlak voor zijn gezicht. 'Zo zie ik alleen nog maar dit viltje. Jullie zie ik niet eens meer. Dat is precies wat er gebeurt als de pijn zo groot wordt, dat je niets anders meer kunt zien. Onze focus wordt heel smal. God zien we ook niet meer, omdat ons probleem alle aandacht opeist. Je kunt dan op een gegeven moment zeggen: 'Ik stop dat bierviltje weg.' Hij legde het onder de tafel. 'Maar ook dat helpt niet. Voor ik het oppakte, was het viltje er al, het had een plek. De uitdaging is: Hoe geef je verlies een plek?'

In aanraking met een stel dat geen kinderen kan krijgen, zou een christen kunnen zeggen: 'Maar God kan een wonder doen.' In hoeverre is dat een verstandige opmerking? "Met zo'n uitspraak moet je oppassen dat je niet op de troon van God gaat zitten," antwoordt Van Blaaderen. "Denk aan iemand met een ernstige ziekte. Ook dan kun je zeggen dat God een wonder kan doen, maar iedereen weet dat Hij niet iedere ziekte geneest. Wees daarin dus heel voorzichtig. In plaats daarvan is het mogelijk om te vragen: 'hoe bidden jullie thuis voor jullie eigen situatie?' Dan weet je meteen hoe mensen zelf tegen hun situatie aankijken. Probeer mensen vooral op te bouwen en aan te moedigen God te zoeken."

Gods plan
Door middel van vier tips worden mensen die stellen met een kinderwens kennen in het boek op weg geholpen. "Welk plan God voor een kinderloos stel heeft, weet niemand. Hij gaat met iedereen een eigen weg. Geef daar als betrokkene die meeleeft niet zomaar advies over," vult Vermaas haar co-acteur aan. "Een gezin met vijf kinderen kan weer 'heel gelukkig' lijken, maar heeft met andere moeilijkheden te maken. Het schrijven van dit boek heeft mij laten zien iedereen een eigen weg gaat in de wandel met God."

Van Blaaderen: "Soms zeggen mensen wel eens: laat het los, accepteer het. Maar dat gaat niet. Zolang je kinderwens duurt, krijg je met van alles te maken: je wordt ingehaald door anderen die wel zwanger worden. Je hebt te maken met machteloosheid, frustratie en verdriet. Juist ook als christen houd je hoop. In de Bijbel staat bijvoorbeeld dat God Elizabeth en Sarah kinderen heeft geschonken. Je schommelt tussen hoop en machteloosheid. Je zit als het ware in een rouwfase, waarbij depressie, boosheid, ontkenning en aanvaarding elkaar afwisselen. De uiteindelijke overgave aan God is iets wat beetje bij beetje gebeurt. Het kan jaren duren voordat je het helemaal hebt overgegeven. Door het lijden en verdriet heen zie ik dat je wel een wijzer mens kan worden, iemand die ook anderen kan bijstaan in machteloze situaties," vertelt de studentcoach.

Gezinsactiviteiten
'In veel kerken barst het van de jonge gezinnen, voor wie van alles wordt georganiseerd. Kinderen lijken soms wel het middelpunt,' vermeldt het boek. Vermaas: "Het is heel goed dat er activiteiten voor gezinnen zijn in kerkelijke gemeenten. Maar we mogen ons bewust zijn van de groepen die zich buitengesloten voelen. Die activiteiten voor gezinnen, kinderen kunnen groepen als singles, alleenstaande ouderen en kinderloze echtparen naar de zijkant duwen." Is een speciale cursus een oplossing? Volgens de contextueel theoloog niet. "Het kan helpen om mensen hun worstelingen te laten delen. Maar ik vraag me af of dit een toegevoegde waarde zou zijn. Maar uiteindelijk zal iedereen zich welkom en thuis moeten voelen in de kerk of er nou een speciale cursus voor is of niet."

Klik hier om Beschuit zonder muisjes te bestellen of ga naar www.beschuitzondermuisjes.nl. Wie via de laatstgenoemde website het boek bestelt, hoeft tot en met 23 november geen verzendkosten te betalen.

Foto: Gert-Jan van der Tuuk

Word een vriend van CIP.nl en ontvang 3 boeken

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher