Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 november 2012 door Jeffrey Schipper

Christen ontdekt na dertig jaar de Geestesgaven

Tien dagen lang hield Ted Nuhaan zich met zo'n 500 medechristenen bezig met bidden en vasten. Hij verdiepte zich in de gaven van de Geest. "In eerste instantie dacht ik dat de Geestesgaven niet meer voor deze tijd zijn. Dat is mij altijd geleerd. Maar in Jezus' kracht mogen we ons oefenen in die gaven om het evangelie door te geven," vertelt Nuhaan, die samen met zijn 15-jarige zoon in oktober een conferentie van de christelijke predikant en cabaretier Herman Boon bijwoonde.

In eerste instantie stond de christen uit Capelle aan den IJssel wat kritisch tegenover het tiendaagse evenement. "Ik kom uit een gemeente waar men niet gewend is om de gaven van de Geest uit de Kortinthebrief toe te passen. Maar wat ik vervolgens zag, is dat Gods Geest daadwerkelijk aan het werk was. Mensen die verlangden naar het spreken in tongen werden uitgenodigd om naar voren te komen (1 Kor. 12:10, red.). In 1 Korinthe 14:1 worden we namelijk opgeroepen om de gaven van de Geest na te jagen. Op mijn stoel bad ik tot God en vroeg om leiding hierin. Wat ik toen meemaakte was wonderlijk. Hij openbaarde zich aan mij en ik begon in tongen te spreken. Dat geldt ook voor de gave van genezing (1 Kor. 12:9, red.). Na bidden voor genezing hebben heel veel mensen genezing en bevrijding ervaren. Het was geweldig om te ervaren dat er zóveel kracht is in de naam van de Here Jezus."

Geloofsgroei
Ondanks het feit dat de Geestesgaven in 1 Korinthe 12 staan beschreven, maken niet alle gemeentes en gelovigen er gebruik van. Hoe verklaart Nuhaan dit? "Als je altijd is geleerd dat die gaven niet meer voor deze tijd zijn of zelfs van de duivel afkomstig zouden kunnen zijn, is het niet gek als je er negatief tegenover staat. Mij is dat bijvoorbeeld dertig jaar lang verteld. Na die tien dagen ben ik veel meer met mijn geloof in God bezig dan ervoor. Ondanks het feit dat je na die campagne weer beschikt over je tv, internet en muziek. Eigenlijk denk je van binnen: kon ik maar weer terugkeren naar de periode van vasten en bidden en net zo dichtbij God leven. Tegelijkertijd moeten we onszelf realiseren dat we simpelweg niet de tijd kunnen nemen om die levenswijze in het dagelijks leven op eenzelfde manier voort te zetten. Maar de groei in mijn geloofsleven is duidelijk zichtbaar."

Wat zou Nuhaan willen meegeven aan christenen die van mening zijn dat het niet de bedoeling is om die Geestesgaven op hunzelf toe te passen? "Lees de hele Korinthebrief aandachtig door. De apostel Paulus roept ons niet voor niets op om ernaar te streven. In een eerdere kerkelijke gemeente werden slechts stukjes uit de Korinthebrief gepakt, maar dat is natuurlijk niet eerlijk. Daarnaast is het natuurlijk niet de bedoeling om mensen die anders in hun geloof staan, de grond in te boren. Mijn vrouw is ten aanzien van het bidden en vasten-evenement behoorlijk sceptisch, maar desondanks heb ik er met haar goed over kunnen praten. Bovendien ging ze er biddend mee om. Onze zoon verwijst nog wel eens naar wat hij allemaal heeft beleefd."

Neefje in ziekenhuis
Na de voor Nuhaan enerverende dagen kreeg hij slecht nieuws te horen. Zijn 10-jarige neefje verblijft in kritieke toestand na een hartstilstand op de intensive care. "Mede door mijn deelname aan bidden en vasten ervaar ik dat ik hierin veel meer op de Heer vertrouw dan ik eerder heb gedaan. Daardoor kon ik er gemakkelijk met mijn zus (de moeder van het neefje, red.) over praten. We hebben ook samen gebeden. Zo werkt dat vertrouwen in God positief uit. Ik kon het gewoon niet laten om mijn geloof met haar te delen. Ik geloof dat God bij machte is om mijn neefje helemaal te genezen. De garantie dat Hij dat gaat doen, hebben we niet, want mogelijk heeft Hij een ander plan. Maar ik ben overtuigd van Zijn kracht."

Word vriend van CIP.nl en ontvang drie boeken.

Onlangs gaf Willem Ouweneel op CIP.nl antwoord op de vraag hoe christenen de gave van tongentaal kunnen ontvangen. Ds. M. M. van Campen schreef eerder het boek De gereedschapskist van de Heilige Geest.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen