Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 november 2012 door Jeffrey Schipper

Onderzoeker stopt noodgedwongen vanwege christen-zijn

Het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (Hiva), verbonden aan de KU Leuven, zet wetenschappelijk medewerker Fernando Pauwels de deur uit omdat hij te christelijk is. Dat schrijft De Morgen.

Power through Love, zo heet de website waarop Fernando Pauwels uiteenzet hoe hij in 2003 Jezus leerde kennen en hoe hij ook anderen tot volgelingen van Jezus wil maken. "Ik heb er alle begrip voor dat sommige mensen mijn persoonlijke overtuiging bizar vinden, maar ik heb daar wel recht op", reageert Pauwels. "Ik werkte al op het Hiva toen ik acht jaar geleden christen werd", vertelt de voormalige onderzoeker. "Ik heb mijn onderzoek en mijn geloof altijd strikt gescheiden gehouden. Nergens in mijn werk zal je een vermenging vinden van wetenschap en religie."

En toch kreeg Pauwels op 4 oktober te horen dat hij niet langer welkom is aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving. Zijn contract - dat nog liep tot 31 januari 2013 - wordt ook niet meer verlengd. "De uitgesproken en extreme religieuze opvattingen die hij verkondigt op zijn website brengen zijn wetenschappelijke credibiliteit in het gedrang", zegt rector Mark Waer, die er evenwel bij vermeldt dat er geen aanwijzingen zijn dat het geloof van Pauwels in het verleden invloed heeft gehad op zijn werk voor de universiteit.

Volgens Roger Blanpain, professor emeritus arbeidsrecht, geldt ook aan de universiteit het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Pauwels diende al een klacht in bij het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding en wil de universiteit ook voor de rechtbank dagen wegens discriminatie. "Ik ben aan de kant gezet enkel en alleen op basis van wat ik geloof", klinkt het. "Nooit had ik gedacht dat dit mogelijk was aan een katholieke universiteit. Als dit was gebeurd in Pakistan, zou ik het nog begrijpen. Maar hier in België? Daar heb ik heel veel moeite mee."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen