Nieuws

02 november 2012 door Ron de Graaff

Een venster naar boven

De bekering van Luther is geen 'Damascusbekering' geweest. Langzamerhand is hem het licht opgegaan. Het volle licht is echter doorgebroken in de winter van 1512 op 1513 na zijn promotie tot doctor in de theologie. Uit de grote zaal, waar de monniken samen spraken, ging Luther langs een wenteltrap naar een klein kamertje boven. Dat is zijn Pniël geworden. Daar las hij in de brief aan de Romeinen het onbegrijpelijke woord, 'dat de gerechtigheid Gods in het Evangelie geopenbaard is'. Hij worstelde om dit te mogen verstaan.

Dan leest Luther de daarop volgende woorden: "de rechtvaardige zal door het geloof leven". De blinddoek viel van zijn ogen en hij zag de gerechtigheid van God die niet straft maar verlost. Die God uit genade schenken wil aan ieder, die in Christus gelooft. Op dat ogenblik, zo vertelt Luther, vervulde een zalige vreugde als nooit tevoren zijn hart en de jubelkreet kwam over zijn lippen: "Gij, Jezus, zijt mijn Gerechtigheid en ik ben Uw zonde".

Maak een ark
De Reformatie heeft verschillende mannen en vrouwen voortgebracht die dwars tegen de stroom in durfden te gaan. Het doet me denken aan Noach. God doorzocht de harten van de mensen en vond slechts één man die wandelde met God. Noach leefde uit de verwachting van de verlossing die God zou geven en hij vond genade in de ogen van de Heere. En God gaf Noach een opdracht: 'Maak een ark!'. Hij kreeg nauwkeurige instructies om de ark te maken. 'Je zult aan de ark een lichtopening maken en een el van bovenaf zul je die afwerken'.

Noach moest in opdracht van God de ark zelf bouwen. De Heere had er ook engelen voor kunnen kiezen. Dan zouden Noach en de zijnen niet zoveel moeite hebben gehad en was bespotting door mensen hen bespaard gebleven. 'En de Heere sloot de deur achter hen'. Voor Noach werd het donker. Ze hadden alleen nog licht door de opening die boven in de ark was.

Een venster naar boven
Noach zag niet wat er buiten gebeurde. Het enige uitzicht was door een klein venster naar boven. Er kunnen perioden in ons leven zijn dat we zo graag meer zicht zouden willen hebben op hoe het verder moet. Gods weg lijkt voor ons verborgen. En als we terugdenken aan wat geweest is, dan ervaren we teleurstellingen in andere mensen. Je staat er alleen voor. En God geeft je alleen dat ene kleine lichtvenster naar boven. Momenten waarop God ons wil leren alleen op Hem te zien.

Soms geeft God geen uitzicht dan alleen een venster naar boven gericht. Gods antwoord in moeilijke tijden. Dat hebben de kerkhervormers ervaren en dat mag ook gelden voor ons. Door een klein lichtvenster wil God ons een nieuw perspectief geven. Af en toe zet God ons in de stilte om ons voor te bereiden op de nieuwe dingen die Hij wil doen in ons leven. De Heere staat dan toe dat er een deur gesloten wordt om een lichtvenster te openen. Een venster naar boven dat zicht geeft op Jezus, de Leidsman ten leven. Twijfel nooit in het donker aan datgene wat God je in het licht heeft laten zien!

Bezoek hier de weblog van Ron de Graaff.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher