Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 november 2012 door Jeffrey Schipper

"Streven naar kerkelijke eenheid funest voor evangelie"

"Gerichtheid op kerkelijke eenheid is niet alleen onzinnig, het is zelfs verwerpelijk." Cors Visser, directeur van de christelijke onderzoeksbureau ForumC, heeft vijftien jaar gewacht maar vindt het nu tijd om zijn mening te geven. "Eenheid is hooguit een aardig bijproduct van gezamenlijke inspanning. Dan is het geen gezochte eenheid, maar een gevonden eenheid die passie, tijd en geld oplevert," schrijft hij op Sophie Online.

Visser kan dit naar eigen zeggen niet langer voor zich houden, "nu er veel onzin wordt verkondigd en energie verspild." Hij gaat verder: "De laatste jaren probeert een aantal kerkleiders de goegemeente warm te maken voor het werken aan eenheid, zowel institutioneel als via de 'oecumene van het hart'. Een nationale synode werd georganiseerd en een manifest Wij kiezen voor eenheid opgesteld. Nou ja, manifest, er was helemaal niks manifests aan het stukje esoterisch proza. Een soort pestprotocol zou een stuk duidelijker zijn: we zeggen geen nare dingen over elkaar."

Tijd, geld en frustratie
"En laten we eerlijk zijn, dat 'manifest' is er alleen gekomen omdat de kerkleiders steeds minder schapen te weiden hebben en de onderlinge concurrentie dus minder belangrijk is. Mocht het ooit nog gebeuren dat op een gemiddelde zondag wel meer dan 50 procent van de bevolking in de kerk zit, dan zou een pestprotocol of eenheidsmanifest meteen weer sneuvelen. En dat is ook helemaal niet erg. Want streven naar kerkelijke eenheid is geen onschuldige hobby. Een dergelijke gezochte eenheid kost veel tijd, geld en frustratie."

"Maar belangrijker, het is een vorm van collectieve navelstaarderij die funest is voor het uitdragen van het evangelie. Laat duizend bloemen bloeien, zou het devies moeten zijn. Hoe meer kerken, hoe beter," aldus Visser.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen