Nieuws

15 oktober 2012 door Rik Bokelman

Kerk in Leiden geeft Frank Ouweneel "voordeel van de twijfel"

De kerk Gods Orginal Design in Leiden geeft de in opspraak geraakte Frank Ouweneel het "voordeel van de twijfel". Dat zegt voorganger Arno van der Knaap in het Leidsch Dagblad. Deze maand sprak Frank Ouweneel in de kerk, die pas een jaar jong is na een breuk met evangelist Jan Zijlstra en de Levensstroom in Leiderdorp.

Frank Ouweneel raakte in opspraak nadat onderzoekers Wilbert van den Esker en Gerald Wagenaar, twee vrienden die als christen en niet-christen de studie bijwoonden de gepresenteerde informatie onderzochten. Met de studies van Frank Ouweneel, waarmee hij in het hele land volle zalen trok, wil hij Bijbelse profetieën linken met de actualiteit. Hier gebruikt hij echter verzonnen of onjuiste informatie voor, aldus de onderzoekers.

Arno van der Knaap erkent de commotie, maar zegt hierover: "Hij [Frank Ouweneel] heeft veel goede dingen, maar sommige zaken zijn wat overtrokken. Voor nu geven we hem het voordeel van de twijfel. Als blijkt dat hij echt niet integer is, dan trekken we onze conclusies."

Inhoudelijk heeft Frank Ouweneel niet gereageerd op de kritiek, ondanks dat hij dat wel heeft toegezegd. Wel liet hij CIP.nl eerder weten dat hij de kritiek op zijn eindtijdstudie ziet als "leugens", "verdachtmaking" en "zwartmakerij". De Bijbelleraar kon zich wel vinden in de opmerking van iemand in Suriname, die zei: "Nederland is zich aan het vervelen." Die persoon zei volgens Frank: 'Als iedereen die nou alle uren die ze aan deze onzin zouden hebben besteed, zouden besteden aan evangeliseren, dan was half Nederland tot geloof gekomen.' Frank Ouweneel: "Als er één bewijs is van de eindtijd dan is het de kritiek op mijn studie."

Ouweneel verwijt verschillende christelijke media dat ze geen wederhoor hebben toegepast op het verhaal. Feitelijk klopt dit niet omdat hij al voor publicatie door de onderzoekers en meerdere journalisten telefonisch en per e-mail werd gevraagd te reageren. Ook tussen de publicatie van artikelen en zijn bezoek aan Suriname koos hij ervoor niet inhoudelijk te reageren, terwijl hij naar eigen zeggen wel thuis was. Het enige wat hij liet weten was dat hij 100% achter zijn studie stond. Tijdens zijn bezoek aan Suriname was Frank Ouweneel verder naar eigen zeggen niet in de gelegenheid te reageren. Maar ook na deze reis koos hij er niet voor om de hem aangeboden kant van het verhaal te delen met media. Ondanks verschillende verzoeken daartoe.

Hoe hij wel inging op de kritiek was door CIP.nl te vertellen dat weblog Goedgelovig, het Nederlands Dagblad en CIP.nl "een soort Story en Privé zijn voor de christelijke wereld. De liefde bedekt alles, zegt 1 Korinthe 13. Jullie (de media, red.) openen alles." Om aan het einde van het gesprek te zeggen: "Neem mij niet kwalijk dat ik zo heftig reageer."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher