Nieuws

09 oktober 2012 door Jeffrey Schipper

"Ex-refo's worden soms geremd in plezier maken"

Mensen die hun reformatorisch verleden vaarwel hebben gezegd, hebben het soms moeilijk, stelt Reintje Joke Stomphorst. Om die reden komt er een ontmoetingsdag voor mensen die uit de reformatorische gezindte zijn gestapt. Het gaat om een initiatief van Zayit, een praktijk voor de persoonlijke begeleiding van 'post-refo's'. Stomphorst startte de praktijk en is een ervaringsdeskundige.

"Voor post-refo’s is het belangrijk om voor zichzelf te bepalen wat uit hun opvoeding ballast was en dat los te laten, maar ook om vast te houden wat waardevolle bagage blijkt," zegt Stomphorst in het Reformatorisch Dagblad. De verlaters van reformatorische kerken komen zaterdag 3 november bijeen in Hattem. "Opgroeien in een goed reformatorisch gezin valt lang niet altijd mee. Je verhaal eens doen aan iemand die weet waar het over gaat, kan mensen opluchten."

Moeilijk genieten

Over het normatief denken en soms zwart-wit met onderwerpen omgaan, vertelt ze in het Nederlands Dagblad: "Dan doet hun omgang met het milieu erg denken aan hoe vroeger de zondagsrust vorm werd gegeven." Het reformatorisch gedachtegoed werkt dus ook na kerkverlating door. "Ze kunnen soms moeilijk genieten van successen en zijn regelmatig geremd in het maken van plezier. Ze zoeken ondanks alles diepgang in het leven."

Om de discussies goed te kunnen vormgeven, is er plaats voor maximaal zestien deelnemers. Klik hier voor meer informatie over de ontmoetingsdag.

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Lees hier meer in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify