Nieuws

01 oktober 2012 door Jeffrey Schipper

Verontruste gereformeerden over vernieuwde kerkvorm bijeen

Honderden verontruste ouderen uit de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) kwamen zaterdag bijeen. "Hoelang moet ik nog met kromme tenen in de kerk zitten?," vroeg een van de belangstellenden. Tijdens de bespreking in Bunschoten discussieerden bezorgde kerkgangers over verschillende onderwerpen, waaronder verschuivingen rond de doop en de omgang met de zondag.

Prof. Jochem Douma schreef voorafgaand aan de meeting dat het gereformeerde karakter van de GKV op het spel staat. Met een conceptverklaring heeft de redactie van de website gereformeerdekerkblijven.nl een beroep willen doen op alle gereformeerden. Weer een nieuwe kerkscheuring werd nadrukkelijk afgeraden. "Ons van onze kerken afscheiden kunnen we pas nadat we alles hebben gedaan om verontrustende ontwikkelingen te stuiten. Een vervallen kerk is nog geen valse kerk," luidde de verklaring.

Doop
Volgens Douma behoort de doop tot de primaire kenmerken van de kerk. "Een kerk die de ouders vrijlaat hun kinderen al of niet te laten dopen, schendt wat de Schrift ons leert en wat de gereformeerde belijdenis nazegt over het verbond dat God met ons en onze kinderen gesloten heeft. Als de kerken op synodaal niveau het unieke besluit zouden nemen de volwassen doop naast de kinderdoop te accepteren, wordt er een grens overschreden die ik niet wens over te gaan."

Op de vraag van de verontruste kerkganger hoelang die persoon nog "met kromme tenen in de kerk moet zitten", antwoordde ds. J. R. Visser: "Wanneer je met kromme tenen in de kerk zit omdat het er anders aan toe gaat dan vroeger, dan heb je dat te accepteren. Is het omdat 'het evangelie van Jezus Christus, en die gekruisigd', niet meer klinkt, dan is dat een wettige reden naar elders uit te wijken." Douma roept christenen op de strijd aan te gaan. "Ik roep u op tot de strijd, in dankbare verbondenheid aan de gereformeerden die ons zijn voorgegaan."

Lees hier meer in het Nederlands Dagblad.

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher