Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 september 2012 door Jeffrey Schipper

Geen geweldige maar wel mooie verkiezingsuitslag voor christenen

"Dat het christelijk geluid in de politiek minder wordt, hebben we aan onszelf te wijten. We komen als kerk te weinig in actie," zegt evangelist Jan Zijlstra. De meeste christenen betreuren het weinige aantal 'christelijke zetels' naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. Maar ze zijn ook hoopvol. Niet alleen vanwege de stabiliteit van de ChristenUnie en de SGP-winst, maar ook de blijvende kracht van het evangelie. "Het evangelie blijft zijn weg vinden door de lokale kerken," zegt zanger Kees Kraayenoord. "Het begint in de samenleving."

Welke christelijke partij is het populairste onder lezers van CIP.nl? Vul hier de poll in!

Theoloog Willem Ouweneel spreekt van "geen geweldige, maar wel een mooie" uitslag. "Dat de ChristenUnie minder stemmen (dus niet minder zetels, red.) heeft gekregen, is merkwaardig. Waarschijnlijk vinden sommigen de CU niet radicaal genoeg," zegt hij doelend op het homostandpunt van de ChristenUnie. "Er zijn dwaze conclusies getrokken uit het feit dat de CU tegen het homohuwelijk is, maar homo's niet afwijst. Die nuancering ontgaat sommige christenen. Je kunt bijvoorbeeld ook een vrouw die abortus gepleegd heeft, niet afwijzen." Eerder heeft Ouweneel uiteengezet waarom hij de ChristenUnie zijn stem heeft gegeven.

"De secularisatie zet door of mensen vinden het niet belangrijk om hun christelijke geloofsovertuiging te uiten in hun stemgedrag," reageert Kees Kraayenoord. "Geloven en politiek wordt steeds meer gezien als twee aparte arena's." Zelf is hij enthousiast over de ChristenUnie. "Het evangelie bestaat niet alleen uit vergeving en verlossing, maar ook gerechtigheid. Wat we in Afrika (ontwikkelingssamenwerking, red.) laten zien, heeft ook effect op ons. "Het is van belang om vast te houden aan onze christelijke identiteit en samen met anderen dit land op te bouwen."

Winst SGP
Evangelist Arjan Baan verklaart hoe de SGP erin is geslaagd om een derde zetel in de wacht te slepen. "Ik denk dat dit te maken heeft met een combinatie van factoren. Er zijn CU-stemmers overgegaan naar de SGP vanwege het homostandpunt. Verder denk ik dat de vloedgolf van kritiek over Van der Staaij vanwege zijn abortusstandpunt uiteindelijk positief voor de partij is geweest. Ze kwamen in de schijnwerpers. Van der Staaij heeft op een waardige - christelijke - manier gereageerd en heeft daarmee grote sympathie gekregen. De stemmers waarderen de profetische stem van de partij." Ook wijst hij op de duidelijke boodschap van het SGP-campagneteam.

Het valt Ouweneel op dat sommige kiezers over het vrouwenstandpunt van de SGP zijn heengestapt. Dat is wat hem betreft onbijbels. "Bovendien, als de SGP aan de macht zou komen, zullen ze op basis van Art. 36 uit de geloofsbelijdenis willen uitvoeren en daardoor katholieken en moslims uitsluiten. Dat kan niet." Over het CDA zegt Ouweneel: "Ze hebben hun geloofwaardigheid verloren door water bij de wijn te doen. De christelijke boodschap is ingeruild voor een normen en waarden verhaal. Dat heeft een omgekeerd effect."

Willem Glashouwer, directeur van Christenen voor Israël, ziet voor de christelijke partijen een taak weggelegd in het op een geestelijke manier invullen van Wilders' uitgespeelde rol. "Wilders steunt Israël en wijst op de rol van de islam, maar ziet door een soort verblinding de christelijke wortels niet. In de ontwikkeling van de eindtijd zie ik hierin een geestelijk vacuüm. Christelijke partijen zouden over Israël en de islam het Bijbels licht moeten zien schijnen, ook als ze worden weggehoond."

Mouwen opstropen
"We moeten de menselijke route loslaten en weer het christelijke geluid laten horen," reageert Jan Zijlstra op de verkiezingsuitslag. De man die bekendstaat om de genezingsdiensten die hij leidt, vindt dat gewerkt moet worden aan het opkomende secularisme. "Als we mensen de boodschap van het evangelie brengen, is verandering mogelijk. Stel je voor dat iedere christen per jaar een iemand tot de Heer brengt. Dan pas krijg je een ander verkiezingsresultaat. Laten we niet de schuld bij anderen leggen en zelf in actie komen. We zullen de mouwen moeten opstropen en God dienen."

"Natuurlijk is het belangrijk om het evangelie te verkondigen, maar dat vertaalt zich niet in meer stemmen voor christelijke partijen," reageert dominee C. G. Vreugdenhil, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Vlissingen. "Het gaat erom dat we goede politiek bedrijven met verstandige programma's en daarin een consistente houding aannemen." Vreugdenhil verwijst naar de SGP. "Ze hebben nooit andere dingen geroepen en zijn altijd standvastig gebleven met een helder christelijk geluid. Hun getuigenis is vertaald naar hun politiek verhaal." De predikant hoopt niet dat de christelijke partijen zijn overgeleverd aan de seculiere politiek. "Misschien ligt er wel weer een 'gedoogrol' voor de SGP in het verschiet."

Evangelist Jurjen ten Brinke is "beperkt verdrietig" over het verlies van het CDA. "Ze hebben het door de samenwerking met de PVV aan zichzelf te wijten.Bovendien moeten ze terug naar christelijke identiteit, zoals oud-premier Ruud Lubbers pas in het Katholiek Nieuwsblad zei: een appèl doen op het geloof van mensen." Ten Brinke is blij met de stabiliteit van de ChristenUnie en de winst van de SGP, maar zou samenwerking zeker toejuichen. "Als deze twee partijen zouden samengaan, ben ik daar een warm voorstander van."

Profetische stem
"De secularisatie in Nederland dendert maar door," valt ook Arjan Baan op. "Ons volk heeft God en de Bijbel niet meer nodig in de politiek. Het lijkt erop dat steeds meer christenen hun geloof scheiden van hun politieke keuze. Ook christenen gaan steeds makkelijker stemmen op VVD, PVV of PvdA. Persoonlijk vind ik dat de SGP en de ChristenUnie als nooit te voren hun profetische stem moeten laten klinken. Nederland heeft weer profeten nodig, die een waarschuwende stem laten klinken. Zoals de profeten van het Oude Testament moeten ze volk en vaderland terugroepen naar Gods Woord."

Welke christelijke partij is het populairste onder lezers van CIP.nl? Vul hier de poll in!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen