Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 september 2012 door Redactie

"Mensen haken af als het blijft bij zonde en vergeving"

"Als wij lichamelijk fit willen zijn of worden, zullen we oefeningen moeten doen. Dat geldt ook voor ons geestelijk leven. Je groeit niet geestelijk door alleen te luisteren naar de dominee of de band in de kerk," zegt Jos Douma, auteur van het boek Je bent een mooi mens. "Van die passieve houding word je geestelijk niet beter. Geestelijke groei kost net als sporten tijd en daarvoor moet ruimte gecreëerd worden." De predikant schreef het boek naar aanleiding van de vrucht van de Geest uit Galaten 5:22-23.

"Stel je voor dat ik mijn kind naar een workshop 'leren fietsen' stuur," vervolgt Douma. Vervolgens staat er een man op het podium die door middel van een presentatie uitlegt hoe je moet fietsen. Na de presentatie gaat het kind naar buiten, terwijl het kind nog nooit op die fiets gezeten heeft. Het gedeelte van het praktiseren van de oefening wordt overgeslagen. Dat is vaak wat er binnen kerken gebeurt." Bovendien vraagt hij zich af in hoeverre er onder christenen voldoende aandacht is voor de vrucht van de Geest. "Er zou meer aandacht moeten zijn voor karaktervorming als onderdeel van het werk van de Heilige Geest. De focus ligt wel eens te veel op wonderen en tekenen, terwijl de 'rustige kant' van de Geest wordt vergeten."

"Het is Gods bedoeling dat die vrucht zichtbaar wordt," zegt Douma stellig. "Het westerse en protestantse christendom is gestempeld door de gedachte dat we allemaal zondaars zijn en blijven, er af en toe iets moois gebeurt en we uiteindelijk toch wel in de hemel komen. Maar dat is niet de boodschap van het evangelie. De werkelijke boodschap is dat we in een wereld leven die oorspronkelijk goed was en God in Jezus bezig is die wereld te herstellen. Op dit moment is Hij bezig het Koninkrijk van God zichtbaar te maken. Vanuit het koninkrijk gezien hoort de vrucht van de Geest bij de corebusiness van de kerk. De bedoeling is dat door mensen heen Gods koninkrijk zichtbaar wordt."

Algemene en bijzondere genade
Liefde is een van de aspecten van de vrucht van de Geest. Het is duidelijk dat christen worden geen voorwaarde is om liefdevol te zijn tegenover de ander. Hoe zit dat? "De heilige Geest woont in ons om het karakter van Christus zichtbaar te maken," reageert Douma. "De verhouding tussen het werk van de Geest en onze eigen inspanning is een lastig punt. Er is een verschil tussen de bijzondere genade – door God uitgedeeld aan christenen – en de algemene genade. God heeft een hart voor alle mensen. Maar er kan ook liefde zijn die niet gebaseerd is op de duidelijke, christelijke liefde. Dan spreken we over algemene genade."

Het valt de predikant van de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) te Haarlem op dat er volop aandacht is voor ‘nieuwe spiritualiteit’. Douma wijst op het populaire blad Happinez, het grootste magazine voor wie geïnteresseerd is in zingeving en verdieping. "Dit toont aan dat er een groot verlangen is naar de vraag wie ben ik en hoe ik een goed mens kan zijn. Dat is een uitgelezen kans voor de kerk om daarop in te springen, omdat ze een mooie boodschap heeft. Maar daar zou nog meer werk van gemaakt kunnen worden. Wanneer in de kerk alleen te horen is dat we allemaal zondaars zijn maar er vergeving nodig is, haken mensen af. Het onderwerp 'vrucht van de Geest' zou daarop kunnen inspelen."

Menselijk lichaam
"De uniciteit van het Bijbelse aanbod is dat we alles in Christus vinden. De christelijke godsdienst is de enige religie die het volstrekt serieus neemt dat we een uniek mens zijn met een lichaam. In de nieuwe spiritualiteit is het goddelijke in ons en is het menselijk lichaam uiteindelijk een weggooivoorwerp. Het christelijk geloof zegt dat we uniek zijn en ons lichaam er wel degelijk toe doet. Jezus is zelfs lichamelijk opgestaan. Dat geeft aan hoe waardevol God het menselijk lichaam vindt."

Douma benadrukt dat iedere christen een beginneling blijft als het gaat om de vrucht van de Geest. "Als het om de vrucht van de Geest gaat, bestaan er geen experts. 'Zelfs de allerheiligsten hebben maar een klein begin van de gehoorzaamheid', staat in de Catechismus. In vergelijking met de heiligheid van God is onze heiligheid ontzettend klein. Maar in vergelijking met een eerdere fase in ons leven, is die heiligheid juist wel zichtbaar. Het is Gods verlangen dat Zijn kinderen op aarde steeds meer op Jezus gaan lijken. Stel dat je in overvloedige mate de vrucht van de Geest zou bezitten, dan is dat heel aanstekelijk voor onze omgeving. In eigen persoon mogen we door de vrucht van de Geest het evangelie belichamen."

Klik hier om Je bent een mooi mens te bestellen.

Bezoek hier de weblog van Jos Douma.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen