ongeborenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 augustus 2012 door Redactie

Hoe zullen we de ongeborenen in de baarmoeder noemen?

Indien de entiteit een levend ding is, is het niet een leven? Als uw leven begon als een enkele cel, kan dat bevruchte eicel dan iets anders zijn dan een mens? Is het niet beter om te zeggen dat je een embryo was dan dat je gewoon zegt dat je  ontstaan bent?

Wanneer heeft een mens recht om te leven?

Zullen we zeggen dat het formaat er toe doet? Is het ongeboren leven te klein om onze bescherming te verdienen? Zijn grote mensen meer waard dan kleine mensen? Zijn mannen meer mens dan vrouw? Is het leven in de baarmoeder van geen belang omdat je het nog niet in je armen kunt houden of in je handen en je het alleen nog maar op je scherm kunt zien?

Wordt de waarde dan misschien bepaald door de intellectuele ontwikkeling en mentale capaciteiten? Zijn drie jaar oude kinderen minder waardevol dan dertien-jarigen? Is het ongeboren leven minder waard omdat het nog niet kan spreken of kan tellen? Moet de zuigeling in de wieg eerst glimlachen of je hand schudden, het alfabet opzeggen, voordat het een nieuwe dag om te leven verdient? Als menselijke expressie nodig is om een volwaardig lid te zijn van de mensheid, hoe zit het dan met iemand die in coma ligt? Hoe zit het met de mensen die slapen?

Zullen we het recht om te leven van het ongeboren kind ontkennen vanwege de plek waar hij leeft? Zijn we binnen meer waard dan buiten? Kunnen we gewoon worden vermoord omdat we onder water zwemmen? Bepaalt de plek waar we verblijven, wie we zijn? Maakt de voltooide reis van acht centimeter door het geboortekanaal ons menselijk?

Zullen we de menselijke waardigheid alleen behouden voor mensen die niet afhankelijk zijn van anderen? Verdienen we het pas om te leven wanneer we alleen kunnen leven? Is de vier maanden oude foetus minder menselijk omdat het nog een moeder in het leven nodig heeft? Hoe kijk je dan tegen dialyse aan of insuline? Moeten we het verdienen om alleen te leven als we kunnen leven op onszelf? Is de vier maanden oude foetus minder dan menselijk, want ze heeft haar moeder voor het leven nodig ? Is de onafhankelijkheid een voorwaarde voor de menselijke identiteit? Zijn we slechts waard wat we denken, bereiken en alleen kunnen?

Als het ongeboren leven menselijk leven is, wat kan dan het wegzuigen van dit leven rechtvaardigen? Is het rechtvaardig om je kind op zijn eerste verjaardag om het leven te brengen omdat het ter wereld kwam in tragische omstandigheden. Zou je een kind van 1,5 voor een vrachtwagen duwen omdat het ons leven moeilijk maakt? Verdient een drie jaar oud kind het om dood te gaan omdat wij een keuze willen maken?

Wat verdien je nu? Wat zijn onze rechten als mens? Had jij die rechten vijf jaar geleden al? Ook voordat je kon autorijden? Of toen je nog zijwieltjes gebruikte? Was je minder menselijk toen je nog in de zandbak speelde? Toen je hartslag voor de eerste keer zichtbaar was op de monitor bij de verloskundige? Toen je eerste nagels groeide? Toen je eerste cellen zich ontwikkelden?

Hoe zullen we dan het leven in de baarmoeder noemen? Een foetus? Een mysterie? Een vergissing? Wat als de wetenschap, gezond verstand en de Bijbel het nou een persoon noemen? Wat als het ongeboren kind, het rommelige kind, de wankele peuter, de onstuimige tiener, de blozende bruid, de kersverse moeder, de werkende vrouw, de trotse oma en de demente oude vriend niet verschillen? Waar begint ons mens zijn en waar eindigt het? Wanneer worden mensenrechten onze rechten? Wat als iemand een mens is, hoe klein dan ook?

Waarom vieren we het recht om te doden wat wij zelf eens waren? Waarom negeren wij de rechten van iets kleins - wat wij zelf zijn?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen