Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 augustus 2012 door Jeffrey Schipper

'Seculiere wereld valt als dolle stier Van der Staaij aan'

"Kees van der Staaij heeft een zenuw blootgelegd die de samenleving niet onder ogen wil zien. De seculiere wereld heeft zijn opmerking uit de context gehaald," zegt Mariska Orbán de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. "Hij heeft nooit gezegd dat vrouwen minder snel zwanger raken na een verkrachting. De SGP-leider wilde duidelijk maken dat een klein deel van de mensen die kiest voor abortus, dat doet vanwege een verkrachting."

Volgens De Haas blijkt dat 47 procent voor abortus kiest vanwege te weinig geld, 26 procent vanwege geen goede woonruimte en 25 procent vindt zichzelf te jong. 'Pak die problemen aan in plaats van de SGP bashen', zegt de hoofdredacteur op Twitter. "Deze discussie maakt duidelijk dat er nog steeds een taboe rust op het onderwerp abortus. Dat is typerend voor de samenleving. Als een dolle stier valt de seculiere wereld Van der Staaij aan, maar dat is de omgekeerde wereld. Zo ontstaan er hypes die niet bestaan. Over tien jaar zullen we (de samenleving, red.) zeggen: 'waarom zijn wij zo barbaars geweest?'"

Uitglijder
Theoloog Willem Ouweneel reageert als volgt op Facebook: "Van der Staaij maakte een uitglijder op het punt van abortus. Hij had zich er niet toe moeten laten verleiden zich uit te laten over de kans op zwangerschap na verkrachting. Wat hij daarover zei ('de kans is heel klein'), was irrelevant en waarschijnlijk fout. Irrelevant omdat hij tegen abortus is, klaar, uit – en dan doen percentages niets ter zake. En ook nog eens waarschijnlijk fout. Het gaat niet om kansberekening, maar om de vraag hoe we zwangere vrouwen kunnen helpen die er grote moeite mee hebben de baby uit te dragen."

Bert Dorenbos, directeur van stichting Schreeuw om Leven, zegt in plaats daarvan dat Van der Staaij zich "fantastisch heeft uitgesproken". Hij spreekt over een "schijnheilige reactie" van iedereen die zich over zijn uitspraken druk maakt. "Wat hij zegt, is nu eenmaal zo. Van der Staaij heeft gewoon gelijk. Maar niemand in Nederland wil praten over het abortusprobleem." Dat er volop wordt gediscussieerd over deze kwestie, juicht Dorenbos toe. "Er is eindelijk discussie. De media proberen het weliswaar negatief weg te zetten, maar God is de grote mediaman Die zal wijzen op het belang van het ongeboren leven."

Verkrachters aanpakken
Op de vraag of Dorenbos critici begrijpt dat Van der Staaij zich meer zorgen lijkt te maken over abortus dan verkrachte vrouwen, antwoordt hij: "Verkrachtingen zijn verschrikkelijk. Er is voldoende hulpverlening beschikbaar voor slachtoffers van verkrachtingen. Maar laten we ons vooral druk maken om die mannen die vrouwen verkrachten. Die moeten aangepakt worden."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen