Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 augustus 2012 door Jeffrey Schipper

Christenen balen van 'schijnbewegende' ChristenUnie

"Wat Arie Slob zegt over homoseksuelen, is in strijd met de orthodox-christelijke boodschap. Bovendien is dit een klap in het gezicht van homo's die wel de Bijbelse visie willen hanteren," zegt opiniemaker Henk van Rhee, directeur van stichting Tot Heil des Volks. "Slob is een aardige en aimabele man, maar het lijkt erop dat hij er niet in slaagt de tegendraadse boodschap van de Bijbel te hanteren in de politieke arena." De voormalig partijdirecteur van de CU reageert op de uitspraken van partijleider Arie Slob die homoseksuelen binnen de partij omarmt.

"Jarenlang heb ik erop aangedrongen dat over het CU-standpunt over homoseksuelen duidelijkheid zou moeten zijn," vervolgt Van Rhee. "Maar dat vonden ze niet nodig. Dit alles heeft te maken met de vraag of je als partij wel of niet achter de Bijbelse boodschap wil staan. Die worsteling is lastig, maar de CU zou er goed aan doen om te zeggen: 'Wij laten ons niet meer opdringen door de seculiere omgeving in deze discussie'. De partij zal een duidelijk christelijk-orthodox geluid moeten laten klinken. Dat is hard nodig want om mij heen hoor ik veel mensen zeggen dat ze het hebben gehad met de CU en het heldere christelijk-orthodoxe geluid ontbreekt."

Steekspelletje
"Dit is de omgekeerde wereld," reageert evangelist Arjan Baan. "De Bijbel noemt homoseksualiteit zonde. Wanneer een volwaardig lid in zonde (door)leeft, dan kan hij geen publieke functie vertegenwoordigen. De boodschap en boodschapper kun je niet scheiden. Hoe het is mogelijk dat een praktiserende homoseksueel Bijbelse normen en waarden gaat vertolken, als hij deze zelf niet naleeft?" Baan spreekt over een "diplomatiek, politiek steekspelletje". "De reden is dat men een 'lief' en 'aardig' gezicht naar buiten wil hebben. Ten diepste willen we dat allemaal. Toch moeten we pal blijven staan, ook onder externe en interne druk. Het brengt met zich mee dat bepaalde zonden niet meer als zonden worden gezien. Dat is ernstig."

"De vraag of homoseksualiteit nog zonde is, is nu binnen de CU een gepasseerd station," gaat Baan verder. "Indirect wordt nu gezegd: praktiserende homo’s mogen en kunnen samenleven. Ze zijn welkom! Hoe is dat in Bijbels licht uit te leggen? En dat allemaal onder de vlag van respect en liefde. Nu is het afwachten wanneer de CU zal zwichten voor de druk om ook het homohuwelijk te erkennen. Dit proces van het hellend vlak wordt zeer duidelijk beschreven in de profetenboeken van het Oude Testament. De valse profeten blonken ook niet uit in helderheid en spraken naar de mond van het volk (publieke opinie) en langzaam maar zeker werden zonden getolereerd en goedgepraat in Israël."

Positieve ontwikkeling
Het COC, dat opkomt voor de belangen van onder andere homoseksuelen, juicht deze ontwikkeling binnen de CU toe. "We beschouwen de huidige gang van zaken binnen de CU als een proces," zegt een woordvoerder desgevraagd tegenover CIP.nl. "Wel wil ik benadrukken dat dit alles niet moet worden gezien als een strijd tussen christenen en het COC. Wanneer je als homoseksueel bent opgegroeid binnen de christelijke traditie, zou het raar zijn om talenten niet te kunnen inzetten. Daarom zijn wij blij dat homoseksuelen binnen de CU de ruimte krijgen."

Ook via Twitter laten diverse christenen zich niet enthousiast uit over de CU. 'Arie Slob draaikont er vrolijk op los: ChristenUnie heet homo's welkom mits niet getrouwd. Hoe gek kun je het maken?', tweet Duran Renkema, eerder ontslagen bij een christelijke basisschool vanwege zijn homoseksualiteit. Zendeling Marten Visser zegt: 'Opmerkelijke man, die Arie Slob. Heel vroeger waren christenen voor trouwen en tegen samenwonen. Nu blijkbaar in sommige gevallen andersom.' Geert-Jan Noorman, directeur van Stichting Friedensstime: 'Het kan toch niet anders dan dat de ChristenUnie binnen 4 jaar het homohuwelijk support? Arie Slob schijnbeweegt al lekker in die richting.'

Samengaan met CDA
Wat zal de uitspraak van Slob tot gevolgen hebben volgens Arjan Baan?: "Het gevolg is dat Bijbelgetrouwe stemmers zich steeds meer vervreemd voelen binnen de ChristenUnie. Ik vrees dat in deze weg de ChristenUnie binnen nu en 15 jaar samen zal doen gaan met het CDA. Misschien moeten ze dat maar doen, dan kunnen de overige stemmers kiezen voor de SGP. Mijns inziens is dit de enige partij waar Bijbelgetrouwe christenen nog op kunnen stemmen. Ik vind dat ze de laatste jaren een frisse, positieve uitstraling hebben gekregen en duidelijk ergens voor staan. Men laat een Bijbels getuigenis klinken."

Get
 Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen