Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 augustus 2012 door Redactie

"Uiting homostandpunt ChristenUnie schijnheilig en slap"

De ChristenUnie benadrukte gisteren in het NCRV programma Altijd Wat nogmaals dat samenwonende homoseksuelen actief lid kunnen zijn van de partij. Ook kunnen ze opteren voor bepaalde functies. Toen de homoseksuele presentator van het programma vroeg: "Even voor de duidelijkheid. Het enkele feit dat ik samenwoon en homoseksueel ben, kan geen beletsel zijn om niet een functie te krijgen binnen de ChristenUnie?" antwoordde Arie Slob: "Nee, er zal een gesprek moeten plaatsvinden. Wij gaan niet over het privéleven van mensen. Je mag aan tafel schuiven, je mag gaan praten, je bent volwaardig lid van de ChristenUnie en een volwaardig lid van de ChristenUnie mag opteren voor bepaalde functies." Zijn antwoorden wrijven echter met de voorwaarde dat iedere kandidaat voor een functie de partijlijn van de ChristenUnie onderschrijft. Die wijst bijvoorbeeld het homohuwelijk af, omdat het huwelijk volgens de partij exclusief als een verbintenis tussen man en vrouw bedoeld is. Ook samenwonen wordt in de partijlijn afgewezen. Slob benadrukte juist dat homoseksueel zijn en samenwonen als zodanig geen criterium zijn om iemand af te wijzen.

Hoe de onduidelijkheid in elkaar zit
Om de achtergrond van de kwestie te begrijpen, is de interne Commissie Cnossen van belang, die in 2008 stelde dat homoseksualiteit als zodanig geen reden mag zijn om niet in aanmerking te komen voor een functie binnen de ChristenUnie. Wel moet iemand de partijlijn ten aanzien van onder andere het huwelijk onderschrijven. De reden voor deze formulering: de partij wil geen 'lijstje zonden' hebben die mensen uitsluiten van een functie. De partij wil namelijk benadrukken dat iedereen welkom is bij de ChristenUnie.

Op de vraag of in zo'n gesprek het 'enkele feit dat iemand praktiserend homoseksueel is, een reden is om iemand niet toe te laten tot een functie' wordt stelselmatig door de woordvoering van de ChristenUnie gepareerd met: 'Dat moet duidelijk worden in een gesprek.' Met andere woorden: men heeft door, dat als ze op deze vraag 'ja' antwoorden, de partij overkomt als een partij die discrimineert en homo's niet toelaat - een gesprek heeft dan bij voorhand geen zin. Wanneer men 'nee' zegt denken veel kiezers dat er in de toekomst een homoseksuele minister van de ChristenUnie verwacht kan worden. Om die reden blijft men zeggen dat 'een gesprek' duidelijkheid moet geven en wil men geen antwoord geven in welke mate de categorie 'wel of niet praktiserend homoseksueel' meespeelt. Christelijke kiezers blijven op deze manier in onduidelijkheid wat de partij nou echt vindt over homoseksualiteit.

Partijcoryfee CU ergert zich aan onduidelijkheid
Meindert Leerling, jarenlang Kamerlid van de RPF (voorloper van de ChristenUnie) ergert zich aan de onduidelijkheid, terwijl er eigenlijk wel duidelijkheid zou moeten zijn. "Een homoseksuele relatie is niet wat de Bijbel van ons vraagt. Het gaat niet om de persoon, maar om de daad, zoals hetero's ook dingen doen die niet kunnen. Arie Slob zegt wel: 'We maken in de ChristenUnie geen zondenlijstje.' Dat is merkwaardig. Als je zegt dat je moet leven naar de Tien Geboden, staan daar ook dingen in die niet mogen. Mensen van de ChristenUnie moeten zich - zoals bepaald - binnen een functie houden aan de relatievorm die binnen de CU acceptabel is. Dat is binnen de ChristenUnie een wettig huwelijk tussen man en vrouw. Dat betekent dat iemand die een homoseksuele relatie leeft of ongehuwd samenwoont niet in aanmerking komt. Een commissie heeft dan niets meer uit te zoeken, omdat dat de regels zijn. De journalist die Arie Slob interviewde, heeft daarom dan ook zijn huiswerk niet goed gedaan."

De ChristenUnie zegt nu dat iedereen welkom is, "maar er zijn heldere besluiten genomen, zoals in 2008" stelt Leerling. "Een praktiserend homoseksueel kan in het licht daarvan niet solliciteren omdat die geen schijn van kans heeft omdat de commissie zich moet houden aan wat de partij heeft besloten in 2008. Er is gewoon een angst dat de ChristenUnie voor homohater wordt uitgemaakt. Men is bang voor de homolobby. Je haat niemand, je kijkt alleen naar het gedrag, zoals ook bij mensen die in overspel leven." Dat de ChristenUnie dit niet zo duidelijk zegt, noemt Leerling "schijnheilig" en "slap", al doet hij niets af aan de persoonlijke integriteit van Arie Slob. "Je geeft mensen op deze manier gewoon geen eerlijk antwoord. Je houdt de schijn voor dat je niet zo moeilijk doet over ongetrouwd samenwonen en homoseksualiteit."

Kandidaat-Kamerlid Herman Wechter twitterde vorige week dat de ChristenUnie het homohuwelijk niet wil terugdraaien. Partijveteraan Leerling begrijpt dit niet: "Abortus, euthanasie en homohuwelijk moeten altijd punten van aandacht zijn voor de ChristenUnie om te zeggen: 'De besluiten zijn gevallen en we moeten er alles aan doen om dit terug te draaien. Het is niet overeenkomstig wat de Here God van ons vraagt.'" De ontstane onduidelijkheid zorgt er volgens Leerling voor dat groepen christenen uit de behoudende achterban "niet meer zullen stemmen op de ChristenUnie" maar op de SGP. Die denken: "'De maat is nu toch echt vol.' Het is tijd voor de ChristenUnie om hier duidelijk over te zijn."

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?