Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 augustus 2012 door Redactie

“Samenwonende homo welkom als politiek actief lid ChristenUnie”

Samenwonende homoseksuelen zijn van harte welkom om actief te worden binnen de ChristenUnie. Wel dienen ze de partijlijn te onderschrijven, waarin het huwelijk exclusief voorbestemd blijft voor een man en een vrouw en waarin het homohuwelijk wordt afgewezen. Dit zegt lijsttrekker Arie Slob vanavond in een gesprek met het NCRV-programma Altijd Wat.

Lees hier meer achtergrond.

Met het standpunt dat iemand met een homoseksuele relatie in de partij voluit mag meedoen, toont Slob zich ruimhartiger dan zijn voorganger Andre Rouvoet, die vlak voor de verkiezingen van 2010 aangaf dat in de ChristenUnie een homo met partner geen functie kon krijgen. Dat standpunt herriep Rouvoet later, maar toen was het kwaad al geschied. De ChristenUnie verloor onverwacht een zetel, ten dele door deze opstelling, zo bleek later uit een interne verkiezingsevaluatie. Deze vermeende anti-homo-houding van de ChristenUnie ”vind ik pijnlijk, dat mag je best weten: dat doet mij zeer’’, aldus Slob.

In Altijd Wat zegt hij dat de homoseksueel die binnen de partij actief wil zijn, net als andere kandidaten wel langs een selectiecommissie moet om te bekijken of hij of zij ‘politiek geloofwaardig’ is. Maar daarbij mag zijn privéomstandigheid dat een homo samenwoont met een partner geen criterium zijn om de kandidaat af te wijzen.

Slob: “Je mag aan tafel, mag meepraten, bent volwaardig lid van de ChristenUnie. Een volwaardig lid van de ChristenUnie mag ook opteren voor bepaalde functies in de frontlinie van de partij’’. Er zijn volgens de lijsttrekker ook al homoseksuelen in de partij actief. Over samenwonen - altijd een heikel punt binnen de partij die het huwelijk hoog in het vaandel heeft staan - zegt Slob dat het geen probleem is als mensen echt met overtuiging voor het partijprogramma kunnen gaan en dat op een integere wijze kunnen uitdragen en voor duurzame relaties zijn.

Nu is het nog zo dat in het partijprogramma van de ChristenUnie staat dat het huwelijk is voorbestemd tussen mannen en vrouwen, maar met de uitspraken van Slob komt daar blijkbaar verandering in. Toen de presentator van het programma vroeg: "Even voor de duidelijkheid. Het enkele feit dat ik samenwoon en homoseksueel ben kan geen beletsel zijn om niet een functie te krijgen binnen de ChristenUnie?" antwoordde Arie Slob: "Nee, er zal een gesprek moeten plaatsvinden. Wij gaan niet over het privéleven van mensen. Je mag aan tafel schuiven, je mag gaan praten, je bent volwaardig lid van de ChristenUnie en een volwaardig lid van de ChristenUnie mag opteren voor bepaalde functies."

Lees hier meer achtergrond.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen