Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 augustus 2012 door Redactie

Geconstrueerde homohaat

Rond homoseksualiteit creëren veel media graag hun eigen werkelijkheid. Recent moest kandidaat-Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie dat weer ervaren. In een NRC-interview over de islam en de grenzen van de rechtsstaat gaf hij aan de onderwijsvrijheid ruim te zien. De grens van die vrijheid ligt wat Segers betreft bij het oproepen tot geweld. Met het denken of de overtuiging van mensen moet de staat zich volgens hem niet bemoeien. Dat lijkt me een heel legitieme mening.

De betrokken journalist – en daarna vooral het persbureau Novum – construeerde echter op basis van die theoretische verkenning heel listig een lekker schokkend verhaal. Segers zou het prima vinden als kinderen op school leren 'dat homo’s in de hel zullen branden'. Ongetwijfeld wist Novum dat deze weergave meer commotie zou geven dan een puur staatsrechtelijke verhandeling. En dat was waarschijnlijk ook gewoon de bedoeling. Het bericht zou door tal van andere media worden overgenomen. En dat is voor een persbureau mooi meegenomen in deze komkommertijd.

Weerwoord Segers
Segers kwam inderdaad direct onder vuur te liggen van politiek correct denkend Nederland en was genoodzaakt op zijn blog een toelichting te geven. Ik citeer daar graag enkele zinnen uit, zinnen die beter in het NRC-interview hadden kunnen staan. 'Een van de grote opgaven van onze tijd is het kunnen omgaan met diepgaande meningsverschillen. Dat vraagt veel van ons incasseringsvermogen. Er is wat mij betreft vrijheid voor zowel COC als de gewetensbezwaarde ambtenaar, voor zowel orthodoxe moslims als overtuigde atheïsten, voor zowel de rituele slager als de Wakker Dier-activist. Maar er moet een grens worden getrokken als mensen de vrijheid misbruiken en het recht in eigen hand te nemen of anderen daartoe aanmoedigen. Wie dan ook, hoe dan ook. Dan moet vrijheid beschermd worden.' Je hebt gelijk, Gert-Jan, maar het kwaad is opnieuw al geschied met veel verbaal geweld tegen christenen.

Gemakkelijk scoren
Homoseksualiteit, media en christendom, het is een explosief mengsel. Met de regelmaat van de klok worden deze ingrediënten gemixt tot verhalen waar de spetters vanaf vliegen. Zelf maakten we dat begin dit jaar bij Tot Heil des Volks mee rond onze hulp aan christenen met homoseksuele problemen. Trouw wist daarvan te maken dat wij een door de verzekeraars betaalde 'homogenezingstherapie' zouden aanbieden. Kort daarna kon de Inspectie voor de Gezondheidszorg melden dat het om gewone geestelijke gezondheidszorg ging, die voldeed aan de relevante basiseisen. Waarom dan die constructies en dat gemakkelijke scoren, vraag ik me af. Ik kan geen andere verklaring vinden dan dat het kennelijk toch heel irritant is dat christenen in een God geloven die volgens de Bijbel andere bedoelingen heeft met seksualiteit en relaties dan wat mensen leuk en lekker vinden. Dat geloof moet belachelijk gemaakt worden en als het even kan uitgebannen – op z'n minst uit het publieke domein, zo lijkt het.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen