Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juli 2012 door Jeffrey Schipper

'Film toont onwaarschijnlijkheden evolutie aan'

"Er is geen betere verklaring voor het leven op aarde in al zijn facetten dan het Bijbelse scheppingsverhaal," zegt Henry Stober over zijn film De Schepping. Volgens hem is de film een bemoediging voor mensen die de Bijbel serieus willen nemen. Ook zet een tot geloof gekomen wetenschapper uiteen welke onwaarschijnlijkheden de evolutietheorie bevat en hoeveel plausibeler het Bijbelse scheppingsverhaal is als verklaring voor het leven op aarde.

Op maandag 30 juli wordt de film gedraaid op vakantiepark De Betteld te Zelhem. "Mensen zullen te zien krijgen dat ze niet ontstaan zijn vanuit toeval," legt Johan de Boer namens De Betteld uit. "In het eerste deel van de film komt een wetenschapper aan het woord die door het scheppingsverhaal christen geworden is en van daaruit het evangelie verspreidt. Na de pauze wordt de zesdaagse schepping onder begeleiding van muziek getoond. Ook is een interview met de bekende atheïst Richard Dawkins te zien, waarin hij min of meer toegeeft dat er een niet te verklaren bovennatuurlijk ingrijpen moet zijn geweest."

Uit de reacties van bezoekers blijkt volgens De Boer dat de overgrote meerderheid christen is. "Mensen die niet geloven zullen voornamelijk op uitnodiging met bekenden meegaan." De documentaire is 11 maart in Nederland in première gegaan. De film heeft in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Zweden inmiddels vele tienduizenden bezoekers getrokken. In Nederland kwamen 5000 mensen in 7 voorstellingen op de film af.

Scheppingsverhaal logischer
Veith was hoogleraar zoölogie aan de Universiteit van Kaapstad en een overtuigd atheïst en evolutionist. Door de onwaarschijnlijkheden in de evolutietheorie erkende hij uiteindelijk dat het Bijbelse scheppingsverhaal een veel logischer en aannemelijker verklaring voor het leven op aarde vormt. Zijn afwijzing van de evolutietheorie kostte hem zijn leerstoel aan de Universiteit van Kaapstad. Zijn verhaal en de film hebben in Duitsland tot een enorme discussie geleid.

De Boer hoopt dat ook Nederlanders met elkaar in discussie gaan naar aanleiding van De Schepping. "Het is goed als hierover gesproken wordt. De bedoeling is dat in heel Nederland De Schepping getoond zal worden." Geïnteresseerde kerken of andere groeperingen die de film in hun omgeving willen laten zien, kunnen contact opnemen met AdventMedia.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen