Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 juli 2012 door Redactie

Wat is er mis met evangelisch Nederland?

Frank Ouweneel is een man die graag moderne gebeurtenissen en Bijbelse profetieën bij elkaar brengt. Dat valt nog niet zo mee. Daarom verzint hij die gebeurtenissen gewoon. Daar geeft hij een wetenschappelijk tintje aan door niet-bestaande tijdschriften als bron aan te dragen. Vervolgens wat plaatjes fotoshoppen en hupsakee, er is weer een eindtijdstudie geboren. Dit verhaal brachten het ND en Goedgelovig naar buiten.

Tot zover niets opvallends. Zulke mensen lopen er nou eenmaal rond. De vraag is of ze zo hoogmoedig zijn dat ze denken de hele wereld voor de gek te kunnen houden. Zijn ze zo dom dat ze complottheorieën van anderen geloven en als eigen werk presenteren? Of zijn ze juist zo geschift dat ze hard professionele hulp nodig hebben? Dit is eigenlijk alleen interessant voor een kleine kring intimi.

Wat wel opvallend is, is dat zo iemand tien jaar lang op tientallen plekken een podium krijgt om zijn waar te venten. Frank Ouweneel houdt met zijn eindtijdstudies namelijk niet ook maar enigszins aannemelijke verhalen. Het gaat om hysterische en alarmistische verzinsels, die van een kilometer afstand stinken. Om een voorbeeld te noemen: in de onderzochte ‘studie’ zegt Ouweneel dat de oceanen zwaar vervuild zijn met nucleaire straling. Zo zwaar zelfs, dat er hele gebieden zijn waar contact met het water meestal dodelijk is. Zelfs een klein beetje gezond verstand is voldoende om meteen te snappen dat dat onzin is.

Maar dat mag niet hinderen. Ouweneel mag gewoon opdraven. Filadelfia Centrum, Rotterdam. Vrije Baptistengemeente Wierden. Evangelische Gemeente Hoeksche Waard. Nehemiah Ministries, Zwijndrecht. Vrije Baptistengemeente Nehemia, Dokkum. Evangelische Gemeente Dieren. Pinkstergemeente De Schuilplaats, Spijkenisse. De lijst gaat door en door en door. Zo’n 40 plekken waar deze fantast jaar in jaar uit zijn verzinsels over de goegemeente uit mag storten.

Je zou toch denken dat er in al die gemeenten wel wat mensen zouden zitten met een greintje gezond verstand? Je zou toch verwachten dat er overal wel iemand op zou staan die zou zeggen: Beste heer Ouweneel, we hebben ons vermaakt, maar ik geloof toch dat dit meer geschikt is voor een roman of een behandelkamer van de psychiater dan voor een kerkzaal?

Naar nu blijkt zijn er inderdaad verschillende mensen die hem gewezen hebben op de ongerijmdheden in zijn betoog. Dat is mooi, dan hoef ik nog niet helemaal te wanhopen aan de rationaliteit van deze wereld. Maar het maakte niets uit! Hij kon gewoon doorgaan. Hij bleef gewoon uitgenodigd worden.

Als je kijkt naar waar Ouweneel optreedt, dan zijn de kernwoorden: baptist, evangelisch, pinkster. De evangelische wereld dus. Ik vraag mij vertwijfeld af: wat is er mis met evangelisch Nederland? Dat vraag ik niet als buitenstaander. Want hoewel ik in de eerste plaats christen en in de tweede plaats gereformeerd ben, ben ik ook voluit evangelisch. Ik plant hier in Thailand zelfs baptistenkerken (waar Ouweneel gelukkig nog niet gesproken heeft).

Die evangelischen in Nederland buiten de gereformeerde kerken? Ik voel me met hen verbonden. En verder zijn het heel gewone mensen. Maar jaar in jaar uit kunnen ze naar de meest waanzinnige onzin luisteren als er maar een Bijbeltekst bijgehaald wordt en ze knikken vroom.

Ik realiseer me dat je niet van iedereen mag verwachten zulke verhalen te kunnen beoordelen. Maar van mensen met wat opleiding en zeker van leiders in de gemeente mag toch wat meer onderscheidingsvermogen verwacht worden. Zulke mensen zullen er zeker wel zijn, maar deze affaire, gevoegd bij vele anderen, doet toch het sterke vermoeden rijzen dat onderscheidingsvermogen in de evangelische wereld eerder uitzondering dan regel is.

Wie het weet, mag het zeggen. Ik wil het echt erg graag weten. Wat is er mis met evangelisch Nederland? En wat doen we eraan?

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?