Nieuws

11 juli 2012 door Rik Bokelman

"Frank Ouweneel verzon feiten voor eindtijdstudie"

De bekende evangelische Bijbelleraar Frank Ouweneel komt in zijn 'Eindtijd-Bijbelstudie' over 2011 met tal van verzonnen gebeurtenissen en ondersteunt die met niet bestaande 'wetenschappelijke' bronnen. Dat melden het Nederlands Dagblad en website Goedgelovig op basis van onderzoek van Wilbert van den Esker en Gerald Wagenaar, twee vrienden die als christen en niet-christen de studie bijwoonden en onderzoek deden naar de betrouwbaarheid ervan. Met de studies van Frank Ouweneel, waarmee hij in het hele land volle zalen trekt, wil hij Bijbelse profetieën linken met de actualiteit. Hier gebruikt hij echter verzonnen of onjuiste informatie voor, melden de onderzoekers.

Lees ook de reactie van Frank Ouweneel.

Frank Ouweneel stelde in een briefwisseling - ook in bezit van CIP.nl -  meer dan 100 bronnen te gebruiken om zijn studie te staven. Toen onderzoekers Wilbert en Gerald deze natrokken, bleken zeer veel van deze bronnen niet te traceren of niet te bestaan. Zo werd er contact opgenomen met de BBC vanwege twee BBC-tijdschriften, die Frank Ouweneel opvoerde als bron. De Britse omroep liet weten dat de genoemde bladen niet bestaan. Een bron die Ouweneel opvoerde uit ChristianityToday bleek te verwijzen naar een inhoudsopgave. Veel uitspraken die Ouweneel doet tijdens zijn studies, zijn simpelweg verzonnen, concluderen Wilbert van den Esker en Gerald Wagenaar. Hieronder enkele punten uit de studie, die onjuist blijken te zijn volgens de onderzoekers:

- Frank Ouweneel verwijst in zijn studie naar een vliegtuig en een NASA-programma onder de noemer SONIS. Het vliegtuig zou onderzoek doen naar 'buitengewoon gevaarlijke radioactieve straling' in zee. Na mailcontact met de NASA en verder onderzoek van Esker & Wagenaar blijkt dat dit project niet bestaat. Het vliegtuig doet onderzoek naar het ontstaan van melkwegstelsels en sterren onder de naam SOFIA. De kaart die Ouweneel gebruikt om te laten zien hoe radioactief de zee is (na metingen van het vliegtuig), is in werkelijkheid een kaart waar het zoutgehalte van de zee zichtbaar wordt. De gegevens, die getoond worden op de kaart, zijn niet afkomstig van een vliegtuig, maar door een satelliet. De foto die hij gebruikt van het vliegtuig, is hoogstwaarschijnlijk gemanipuleerd.

- Het vliegtuig waar Ouweneel het over heeft, zou volgens hem informatie doorsturen naar een grote antenne in de VS. De radiotelescoop in Green Bank ontvangt geen enkele informatie van vliegtuigen, aldus de onderzoekers. De telescoop kan gereserveerd worden door astronomen en bekijkt objecten in het heelal. Het doel van de telescoop bevat onder andere het onderzoeken naar water op de maan, zwaartekracht golven van pulsars, de structuur van ons melkwegstelsel.
De telescoop heeft niets met vliegtuigen te maken.

- In zijn studie laat Frank Ouweneel diverse boten zien die bezig zouden zijn met  onderzoek naar de straling in zee. Dit klopt niet. Zo zijn de 3 schepen op een afbeelding die hij liet zien, nog niet eens gebouwd. De afbeelding is een artist impression van o.a. bevoorradingschepen, die pas in 2015 worden gebouwd.

- Ouweneel ziet in zijn studie een link tussen een Iraans oorlogsschip met de naam 'Taarkesh' en Bijbelse profetieën. Het woord 'Taarkesh' zou pijlkoker betekenen en ook in de Bijbel voorkomen. Na navraag bij het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland concludeerden de onderzoekers dat 'pijlkoker' niet de juiste betekenis is van 'Taarkesh'. Het betekent scherven van een bom of handgranaat.

- Vorig jaar liep er een groot containerschip met de naam 'Rene' vast in Nieuw-Zeeland. Deze hele gebeurtenis zou worden genoemd in een profetie in de Bijbel. Volgens Ouweneel waren de containers radioactief besmet en werd de operatie voor langere tijd stilgelegd vanwege radioactiviteit.  De rederij liet de onderzoekers weten dat dit niet gebeurde vanwege stralingsgevaar maar vanwege slecht weer. De dag na dit slechte weer werd er gewoon verder gewerkt. Personeel dat hier mee bezig was, zou volgens Frank Ouweneel zwaar ziek zijn geworden, mogelijk zelfs levensbedreigend. De rederij doet dit in e-mail contact af als complete onzin.

Frank Ouweneel ziet de recente publicaties als een "aanval van de duivel." Hij was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook de reactie van Frank Ouweneel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher