Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2012 door Patrick Goede

"Tolerantie belangrijker dan opvattingen"

Afgelopen dinsdag organiseerde de Evangelische Omroep (EO) een conferentie over de verschillen tussen Reformatorisch en Evangelisch. Willem Ouweneel en Jan Hoek gingen met elkaar het gesprek aan over enkele belangrijke thema's die ook in hun boek Gereformeerden en Evangelischen een de orde komen.

Lege handen
Gastheer Andries Knevel vroeg eerst aan beide heren welke punten voor hen nog steeds erg belangrijk zijn in de discussie. Jan Hoek: "Ten eerste is dat voor mij het
artikel waarmee de kerk staat of valt en dat is de rechtvaardiging van de goddeloze door het geloof alleen. Dat hangt voor mij samen met het besef dat je met lege
handen voor God staat. Ik vind dat dat binnen de evangelische beweging te veel als gepasseerd station wordt gezien. Dat hebben we gehad. Dus nu kunnen we aan de heiligmaking beginnen." Ouweneel reageerde hierop door te zeggen dat het leven als christen veel meer is dan alleen de rechtvaardiging. Het is volgens hem een 'startpunt' van het christelijk leven, zo betoogt hij in diverse boeken.

Jan Hoek: "Het tweede punt is dat je al snel het etiket vervangingstheoloog krijgt opgedrukt. Als je gelooft dat God vanaf Adam tot aan de wederkomst een kerk heeft, waar zowel Joden als christenen bij horen en dat er geen aparte weg voor het volk Israël is, ben je een vervangingstheoloog volgens Willem en dat doet me wel een beetje pijn."

Dooptolerantie
Ouweneel: "Ik vind het vooral jammer dat de doop zo tussen ons instaat. Het gaat mij er niet over dat ik een onopgeefbare opvatting heb die koste wat het kost gehandhaafd moet worden. Ik vind het veel belangrijker dat reformatorische christenen eindelijk eens niet zo moeilijk doen over degenen die zich laten overdopen en dat baptisten niet zo moeilijk meer doen over mensen die lid willen worden maar zich niet willen laten dopen. Er moet meer tolerantie komen. Dat vind ik veel belangrijker dan de opvattingen zelf." Hoek stemde daarmee in.

Geestesgaven
Opvallend is dat de reformatorische theoloog Jan Hoek zich positief uitspreekt over geestesgaven: "Ik geloof dat de Heilige Geest alle gaven uit kan delen, ook in onze tijd. Er is geen enkel Bijbels bewijs aanwezig dat dit niet meer gebeurt. Er is echter een hele weg voor nodig om dit ook in een reformatorische gemeente te laten gebeuren. Ten eerste omdat het onbekend is, maar ook omdat er allerlei gevaren aan vast zitten." Andries Knelvel was verbaasd over de vele overeenkomsten tussen de twee: "Jullie zouden haast in dezelfde kerk kunnen zitten?" "Als het een protestante kerk is wel", reageerde Hoek gevat.

Tot slot discussieerden beide heren nog over de rechtvaardiging en de vrije wil. Ook daarbij kwamen ze tot een gemeenschappelijke conclusie. Hoek: "Uiteindelijk gaat het om 'Welke Vriend is onze Jezus, Die in onze plaats wil staan. Welke voorrecht dat ik door Hem, altijd vrij tot God mag gaan." Ouweneel spontaan: "Amen!"

Klik hier voor meer informatie over het boek 'Gereformeerden en Evangelischen'

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen