Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 juni 2012 door Redactie

"Blijf rekenen op opwekking"

"Evangeliseren hoeft niet moeilijk te zijn. Mijn opa ging regelmatig op een bankje in het Vondelpark in Amsterdam zitten," vertelt Kees Goedhart. "Hij sprak mensen dan aan, kwam met ze in gesprek en vertelde ze over Jezus. Ikzelf ben in Amsterdam op straat tot geloof gekomen, nadat ik jongeren had ontmoet die met hun gitaar op straat muziek maakten en over Jezus vertelden. Hun boodschap en echtheid - ze beleefden wat ze over Jezus zeiden - raakte mij zo dat ik toen mijn leven aan de Heer heb gegeven. Een week later stond ik ook al op straat, al wist ik nog niet zo goed wat ik moest zeggen. Ik ontdekte echter al snel hoe mooi het is om mensen over Jezus te vertellen. Veel mensen vinden dat net als ik toen erg spannend, maar komen er snel achter: 'Het is prachtig om te vertellen wie Hij is.'"

Kees Goedhart spreekt aanstaande zaterdag op de Landelijke Dag voor Evangelisatie. "Het is een dag waarop alle vuren voor Jezus zich verzamelen tot één groot vuur van waaruit Nederland bereikt kan worden met het evangelie. Alle hens aan dek voor een verloren wereld!"

Van Jezus houden
Het is voor mensen die christenen ontmoeten en het Evangelie horen belangrijk om niet alleen kennis over Jezus te krijgen, maar zelf een ontmoeting te hebben met Jezus. Goedhart: "Wanneer je met mensen bidt, kun je vragen aan God of ze een  ontmoeting met Jezus mogen krijgen. God moet namelijk zelf mensen overtuigen door Zijn Heilige Geest. Je zou trouwens kunnen zeggen dat er niemand tot Jezus gekomen is omdat die persoon zo veel van Jezus houdt. Het is eerder zo dat mensen tot geloof komen omdat ze een probleem hebben. Mensen worden bijvoorbeeld geconfronteerd met hun zonden en zien dan dat Jezus dat probleem kan oplossen. Mensen komen allereerst tot geloof omdat ze Hem nodig hebben. Wanneer ze beseffen wat Hij voor hen heeft gedaan, gaan ze ook van Hem houden. "

Jezus kan er niet bij zijn
Ook al zijn er in gemeenten meestal niet heel veel mensen bezig met evangelisatie, mensen zijn toch makkelijker te activeren voor evangelisatie, dan voor een bidstond. Maar evangelisatie kan echt niet zonder gebed. "Gebed is God er bij betrekken. Daarom kunnen we niet zonder gebed. Helaas komen er erg weinig mensen naar een bidstond. Mensen zijn er moeilijk warm voor te krijgen. Het is nodig dat we doorkrijgen dat gebed de motor is van al ons werk. We kunnen heel hard werken, maar Jezus kan er niet bij zijn. Daarom is het goed de vraag te stellen: 'Is Jezus er nog bij, bij alles wat we doen?' Verder is het een feit dat wanneer je in een hele wijk flyert, het soms 'maar' een paar mensen in beweging zet. Dat is de realiteit. Het hoeft echter niet te betekenen dat God daar niet 'bij' is. Ik denk dat vriendschapsevangelisatie het meest effectief is. Natuurlijk zijn andere vormen van evangelisatie ook erg belangrijk. Voor ons in deze tijd is het een uitdaging om Jezus te laten zien aan de mensen."

Veel christenen dromen wel eens van opwekking in Nederland. Vaak is de praktijk zo dat er meer individuen tot geloof komen dan grote groepen mensen. "Blijf rekenen op opwekking," zegt Kees met zekerheid. "God hoeft zijn Geest maar één keer uit te gieten om ergens opwekking te geven. Daar moeten we vanuit gaan. God is onveranderd. We moeten ons vertrouwen compleet op Hem stellen."

Ga zaterdag naar de Landelijke Dag  voor Evangelisatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen