Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 juni 2012 door Redactie

"Nederzettingen meest urgente probleem M-O"

Catherine Ashton, de EU buitenland vertegenwoordiger, heeft de “nederzettingen” op de Westelijke Jordaanoever het meest “urgente” probleem in het Midden-Oosten genoemd.

Ashton is van mening dat de massaslachtingen in Syrië en de situatie in Iran de regio minder destabiliseren dan de groei van de Joodse nederzettingen.

Deze week had in Straatsburg een zitting plaats van het Europese Parlement over de situatie in het Midden-Oosten. Het EP besprak hier het verschil van mening tussen Israel en de PA over de soevereiniteit van de Westelijke Jordaanoever. De EU blijft dit geschil met grote interesse volgen en ziet dit probleem als een prioriteit. Zaken die minder urgent bleken tijdens de vergadering waren de ontwikkelingen rondom het nucleaire programma van Iran en de massaslachtingen van het Assad regime in Syrië. De mensenrechten situatie in Iran werd tijdens de vergadering niet eens ter sprake gebracht.

Ashton is van mening dat de Israelische soevereiniteit over Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever niet geldig is. Zij is een voorstander om de lijnen van voor de Zesdaagse oorlog in 1967 als uitgangspunt te nemen. Toch gaf zij aan dat Jeruzalem gedeeld zou moeten worden als onderdeel van een tweestatenoplossing. Ook veroordeelde zij de recente aanslagen op Israel vanuit Gaza maar Ashton bleef in haar betoog vooral hameren op “illegale uitbreiding van nederzettingen”. Na de prioriteit gelegd te hebben bij de nederzettingen, ging zij kort in op het “misselijkmakende” geweld van het Syrische regime. Ashton gaf aan dat zij voor dit probleem de voorkeur heeft om dit probleem op te lossen via diplomatieke weg is.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen