Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2012 door Redactie

Arabische politicus overweegt pro-Israëlische partij

Het Israëlische politieke toneel kan binnenkort flink veranderen als een Israëlisch-Arabische politicus zijn plannen realiseert voor een Arabische partij die de Joodse Staat daadwerkelijk steunt en er mee samenwerkt in plaats van alleen kritiek te leveren.

Sarhan Bader, een plaatselijke politicus in Opper Galilea, maakte vorige week bekend dat hij van plan is om Israëls eerste Arabische pro-Israël Knessetpartij op te richten. Bader was tot voor kort lid van de regerende rechtse Likoedpartij. Zijn verlangen, om een Arabische parlementsfractie te beginnen die de Joodse Staat daadwerkelijk steunt, werd bekend bij het kabinet van de minister-president, die (volgens The Jerusalem Post) hem aanmoedigde bij dit streven.

Bader vertelde de krant dat de huidige Arabische partijen (Balad, Hadash en de Verenigde Arabische Lijst) hun kiezers niet naar behoren dienen, want alles wat ze doen is Israël tegenwerken en bekritiseren. 'De meeste Arabische burgers zijn voorstander van coëxistentie, samenwerking en leven in harmonie met Joodse Israëli's', zei hij. 'De andere Arabische partijen leggen te veel nadruk op de Palestijnen en buitenlandse Arabieren. Maar het is belangrijker om de Arabieren binnen Israël te dienen, die hier in vrede met onze Joodse neven en nichten willen leven'.

De huidige Arabische Knessetleden zijn constant doelwit van kritiek op hun zeer openlijke vijandigheid tegen de natie die zij geacht worden te dienen. De leiders van de huidige Arabische partijen nemen regelmatig deel aan anti-Israëlische Palestijnse rally's en zijn talloze malen ondervraagd wegens het bezoeken van vijandelijke staten.

Bader zei in een ander interview dat zijn partij volledig zou breken met het gedrag van de huidige Arabische Knessetleden, met name door niet deel te nemen aan 'Nakba-dag' ceremonies, die Israëls wedergeboorte als een 'catastrofe' gedenken.

Als bewijs dat zijn aanpak de juiste is, wees Bader erop dat de Druzengemeenschap in Israël, ondanks dat die veel kleiner is dan de Arabische bevolking, veel meer sympathie heeft verworven door daadwerkelijk mee te werken met de Joodse staat en er deel van te zijn. Een aantal Druzen parlementsleden dienen in midden- en rechtse partijen, waaronder Likoed.

Helaas kondigde Bader aan dat zijn partij pas over ongeveer zes maanden officieel wordt opgericht. Momenteel zeggen bronnen bij de overheid dat begin september vervroegde verkiezingen worden gehouden voor de volgende Knesset.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen