Nieuws

03 mei 2012 door Rik Bokelman

"Jezus pleegde in zekere zin zelfmoord"

Er bestaat geen twijfel over dat de dood van Jezus de grootste gerechtelijke dwaling ooit is. Je zou kunnen zeggen dat de Romeinen schuldig waren aan de dood van Jezus of de Joden, die Hem overleverden. Toch waren het niet alleen mensen die verantwoordelijk waren voor de dood van Jezus Christus. Maar wie zorgde er dan voor dat hij stierf? Het antwoord hierop is dat Jezus Zijn eigen dood veroorzaakte. Dat schrijft David Pawson in zijn boek 'Jezus is uniek'. David Pawson: "Jezus regelde de timing van zijn eigen dood en bepaalde hoe Hij zou sterven: aan een kruis. Hij had van het begin tot het eind de regie over Zijn eigen dood. Dat is het verbazingwekkende. Hij besloot waar Hij zou sterven, wanneer Hij zou sterven en hoe Hij zou sterven."

David: "Jezus regelde zelf waar Hij zou sterven. Hij zei dat een profeet niet buiten Jeruzalem de dood mag vinden terwijl Hij een moment later zelf naar Jeruzalem ging! Hij koos ervoor wanneer Hij zou sterven: op de dag dat het Pascha begon. Het intrigerende is dat op die dag het Paaslam werd gedood, om drie uur ‘s middags. Op datzelfde moment blies Jezus zijn laatste adem uit. Honderden lammeren werden op dat moment geslacht. Het is daarom ook niet gek dat het Nieuwe Testament zegt dat Jezus ons Paaslam is. Jezus regelde de timing perfect en bepaalde hoe Hij zou sterven: aan een kruis. Hij had altijd al voorzegd dat Hij zou worden gekruisigd. Hij had van het begin tot het eind de regie over zijn eigen dood. Dat is het verbazingwekkende."

Jezus zei: ‘Niemand neemt mijn leven van mij weg. Ik geef het zelf.’ Pawson: "Vanuit een bepaald oogpunt zou je kunnen zeggen dat Jezus' dood een vorm van zelfmoord was. We kunnen zelfs nog verder gaan dan dat. Hij had zichzelf, tot op een zekere hoogte, kunnen redden. In de hof van Getsemané had Hij kunnen weigeren om met de soldaten mee te gaan. Toen Hij aan het kruis hing, had Hij de spijkers kunnen bevelen om uit zijn handen en voeten te gaan. Dat lag allemaal in Zijn macht, maar Hij koos ervoor dat niet te doen. De mensen bespotten Hem en zeiden: ‘Anderen heeft Hij gered, laten we eens zien of Hij zichzelf kan redden!’ Ik ben iedere keer verbaasd over zijn opmerkelijke zelfbeheersing."

"De waarheid is dat niet alleen Jezus, maar ook God zelf verantwoordelijk was voor de dood van Zijn Zoon," aldus Pawson. "God had het gepland en wilde het. Ik citeer een statement van Petrus uit het Bijbelboek Handelingen: ‘Deze man is overgeleverd overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis.’ Met andere woorden: de hele zaak was ook gepland door God zelf. Het was God die verordende dat iemand Jezus zou verraden. Dat is iets wat de wereld niet zag toen het naar het kruis keek. De wereld realiseerde zich dat niet. Toch is het de waarheid. Het werd eeuwen daarvoor gepland. God zond Zijn Zoon naar de wereld toen de tijd er rijp voor was. Hij stierf voor ons."

Bekijk het boek hier.

 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify