Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 mei 2012 door Redactie

Wat we van megakerken kunnen leren

In de Verenigde Staten heb je een verschijnsel dat er in Nederland bijna niet is: de megakerk. 10% van de kerkgangers zit in een kerk met meer dan 2.000 kerkgangers- dat zijn 6 miljoen mensen. Het percentage groeit snel, want deze kerken groeien met 8% per jaar, terwijl het totaal aantal kerkgangers in de VS nauwelijks groeit.

Veel mensen hebben moeite met megakerken, onder andere vanwege het vermeende onpersoonlijke karakter en het consumptieve gehalte. Onderzoek wijst echter uit dat er van dat beeld maar weinig klopt. Hieronder noem ik een aantal opvallende zaken uit het onderzoek waarmee Nederlandse kerken zeker hun voordeel kunnen doen.

1. Bijna alle megakerken zijn evangelicaal van karakter. Zowel vrijzinnige als fundamentalistische kerken komen er vrijwel niet onder voor.

2. Megakerken hebben niet altijd megagebouwen. Het gemiddeld aantal kerkgangers is 4000, maar het gemiddeld aantal zitplaatsen in de kerk is 1500. Misschien is het tijd dat Nederlandse kerken hun leden minder onder druk zetten om de tweede dienst te bezoeken en meer energie besteden aan het houden van een tweede, derde en vierde dienst om andere groepen mensen met het Evangelie te bereiken.

3. Megakerken zijn tegelijkertijd groot en klein. De helft van alle kerkgangers maken deel uit van een huisgroep. Dat zorgt ervoor dat de megakerken vaak juist zeer persoonlijk zijn.

4. In het verlengde ervan ligt dat de megakerken veel nadruk leggen op bijbelstudie en gebed. En naast de nadruk die ze leggen op het geestelijke leven, zijn ze ook niet bang een duidelijke standaard voor te houden. Drie kwart van de megakerken zegt ‘veel nadruk’ te geven aan het onderwijs om geen seksuele relaties voor het huwelijk te hebben.

5. Megakerken combineren een traditionele theologie met eigentijdse vormen. Vrijwel zonder uitzondering wordt de gemeentezang begeleid met drum en elektrische gitaar.

6. Megakerken hebben veel mensen in dienst. Voor de 4000 kerkgangers zijn er 12 voltijds- en 4 deeltijdspredikanten. Daarnaast zijn er 33 anderen voltijds in dienst en 27 deeltijds. Als we bij deeltijds uitgaan van een halve baan, betekent dit dat er voor iedere 80 kerkgangers iemand voltijds in dienst is. Daardoor hebben Amerikaanse kerken meer te bieden dan Nederlandse. Er wordt financieel meer verwacht van kerkleden, maar ook meer geboden.

7. Megakerken zijn vaak intercultureel. De meer interculturele kerken groeien opvallend genoeg zelfs sneller dan de kerken waar bijna iedereen tot dezelfde bevolkingsgroep behoort. Ik vond het opvallend dat onder de ‘senior pastors’ (leidende predikanten) mensen uit etnische minderheden in de VS zelfs oververtegenwoordigd zijn. Terwijl 82% van de kerkgangers wit is, geldt dat voor maar 75% van de leidende predikanten. Onder hen zijn zowel zwarte Amerikanen, Spaanssprekende Amerikanen en Aziaten oververtegenwoordigd.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen