Roemer op CIDI-avond: ‘Onderhandel met Hamas’

02-03-2012 door Rik Bokelman
Het interview van CIDI-bestuurslid Barbara Barend met SP-fractievoorzitter Emile Roemer trok 29 februari een zaal vol CIDI-vrienden en CiJo-jongeren. Barend vroeg naar zijn reis naar Israël vorig jaar en naar de SP-standpunten over het Midden-Oosten. Roemer zag bij die reis hoe gecompliceerd de situatie is, zei hij, en vindt onder meer dat Israël moet onderhandelen met Hamas.

De avond, georganiseerd door CIDI en CiJo, werd gehouden in ClubUp, onderdeel van sociëteit De Kring in Amsterdam. Gevraagd naar zijn indrukken tijdens zijn reis door Israël en de Westelijke Jordaanoever, vertelde Roemer hoe zijn bezoek aan Sederot diepe indruk had gemaakt, maar zijn bezoek aan de Westelijke Jordaanoever, waar hij hele bergen traangashulzen had gezien, nog meer.

Over een ding was Roemer duidelijk: De SP ziet Hamas als een serieuze gesprekspartner die zou moeten worden uitgenodigd voor vredesbesprekingen. Die vrede ziet hij in een tweestatenoplossing.

Er kwam geen duidelijk antwoord op de vraag hoe hij de oplossing van het vluchtelingenprobleem zag. Groot obstakel voor een definitieve vrede is de Palestijnse eis ‘recht op terugkeer’. Zij eisen dat recht niet alleen voor Palestijnen die zelf in 1948 na het uitroepen van de staat Israël vluchtten, maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen. Al die vluchtelingen (schattingen variëren tussen de vijf en de zeven miljoen) moeten volgens hen ‘terugkeren’ naar de gebieden die voor 1967 al Israëlisch grondgebied waren. Door deze verschuiving in de  demografische verhoudingen zou Israël dan al snel geen Joodse staat meer zijn.

Roemer nam daarover geen standpunt in: "Dat is een zaak voor de partijen daar en misschien willen alle vijf miljoen vluchtelingen wel helemaal niet terug," merkte hij op. Daarnaast zou er compensatie moeten komen voor de Palestijnse vluchtelingen. "Daar zou de internationale gemeenschap ook verantwoordelijkheid voor moeten nemen".

Gevraagd of dat dan ook zou gelden voor de Joodse vluchtelingen die na de stichting van de staat Israël uit de Arabische landen moesten vluchten, antwoordde hij: "Dat weet ik niet. Ik moet ook zeggen dat ik de materie daarvoor niet voldoende ken." Harry van Bommel is binnen de SP de voornaamste buitenlanddeskundige. Verder zei Roemer nog altijd hoop te hebben op een goede afloop van de Arabische Lente.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Roemer op CIDI-avond: ‘Onderhandel met Hamas’
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!