Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 februari 2012 door Jeffrey Schipper

"Wij behoren God te gehoorzamen en niet andersom"

"Een 'ik voel me goed'-gevoel zonder persoonlijke overgave is een gevaar voor ons christenleven. Het is van belang dat we Christus volgen in plaats van onze gevoelens en ervaringen. Wij moeten God gehoorzamen en niet verwachten dat Hij ons zegent in alles wat we in onafhankelijkheid doen," zegt spreker Theo du Crocq. "Toen Jezus door de duivel werd verzocht in de woestijn door Hem voor te stellen van de tempel af te springen, zei satan eigenlijk: Doe maar wat, God zorgt toch wel voor je. Dat is een gevaar, dat in deze tijd een bedreiging vormt voor de kerk."

Aan de hand van de verzoekingen in de woestijn in Mattheüs 4, legt du Crocq uit dat christenen met diezelfde verzoekingen te maken hebben. De verzoeker zei tegen Jezus: 'Als U Gods Zoon bent, zeg dan dat deze stenen broden worden.' "Met andere woorden, de duivel zei tegen Jezus: Zorg voor jezelf. In onze tijd zie ik vervolgens het gevaar van materiële rijkdom en welvaart. Dat vormt voor het christendom een groot gevaar, waardoor ons geloof op de achtergrond dreigt te raken. Ik spreek jonge mensen die radicaal zijn in hun geloof. Maar op een gegeven moment komen ze in tijdnood door het maken van carrière. Dan dreigt er verslapping."

Bijbelstudie
"Het gaat erom dat we werken voor ons brood en zorgen voor ons gezin. Maar we komen ook voor keuzes te staan: Ga ik voor echte rijkdom of besteed ik mijn tijd aan mijn werk en verder aan geestelijke dingen. Het gaat dan vooral om de invulling van onze doordeweekse avonden. We zouden bijvoorbeeld kunnen zeggen: Ik besteed twee of drie avonden per week aan de Heer door het doen van persoonlijke Bijbelstudie of het bezoeken van zieken etc. Of we gaan verder werken aan onze carrière. Dat zijn keuzes die we uiteindelijk zelf moeten maken. We hoeven op dit gebied een ander niet te veroordelen. Daar gaat het niet om. We maken allemaal periodes mee waarin we minder tijd besteden aan ons geloof. Het gaat erom dat we door middel van die periodes tot bezinning komen en dichter naar de Heer toegroeien."

"We zitten nu eenmaal in de situatie, waarin we goed voor onszelf kunnen zorgen. Ik ken mensen die in Iran veel risico’s namen door het doen van Bijbelstudie. Toen ze verhuisden naar Nederland, hielden ze zich ook vooral bezig met hun huis en werk. Dan komt het geloofsleven steeds meer op de achtergrond," vertelt du Crocq. Dat is ook gebeurd met de gelovigen uit het voormalige Oostblok. Hij wijst op het belang van gehoorzaamheid aan God. "Vaak willen we vanuit de kerk geen onderwijs krijgen over gehoorzaamheid of het volgen van Jezus. De boodschap 'God vergeeft je en God is goed' is waar, maar Hem volgen betekent dat we dingen in ons leven moeten opgeven."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen