Kop op Job

23-02-2012 door Rik Bokelman
Het is al een tijdje geleden dat je Job Cohen in Amsterdam in de buurt van de Stopera op straat tegen kon komen. In zijn Haagse tijd zal hij vast vaak gedacht hebben: 'Geef mij maar Amsterdam'. Goed, hij was in Amsterdam bestuurder en het was aanvankelijk ook de bedoeling dat hij dat in Den Haag zou worden. Daar is het niet van gekomen. Het liep tragisch anders.

Mediamacht
Wat was de rol van de media hierbij? Dick Pels, directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, scheef daar woensdag een aardig stuk over op Joop/Opinie. Pels is aangedaan door de onverdiende val van Cohen en wil wel wat gedachten kwijt over het functioneren van de media. Beter gezegd, over de macht van de media.

'Gewone burgers en kijkers onderschatten nog steeds hoezeer de media de werkelijkheid (in dit geval de politieke werkelijkheid) kan maken en breken. (...) Het erge daarbij is dat de media die machtige regisseursrol stelselmatig ontkent en het resultaat van zijn eigen framing vervolgens als objectief 'nieuws' voortovert. Dat is een vorm van boodschappersbedrog. (...) Mediamakers werpen zich op als buiksprekers van het volk, maar ze laten in feite hun eigen onderbuik spreken. Zij vormen de publieke opinie, maar beschouwen zichzelf alleen als onschuldig doorgeefluik ervan. Maar iets benoemen of verbeelden is altijd meer dan iets weergeven: Het is ook ''tot leven brengen'', verhevigen, opkloppen, accentueren. Het is de macht om de dingen en mensen te laten zien en die groter of juist een kopje kleiner te maken.'

GeenStijl
Het is volgens Pels niet alleen PowNieuwsinterviewer Rutger Castricum die er plezier in heeft mensen af te zeiken. 'Hij was lang niet de enige, die telkens de zwakke plek van Cohen opzocht om hem lekker te zien spartelen. Castricum is slechts een wat bottere versie (...) Allemaal hebben ze een vleugje van de Castricum hypocrisie'. (...)

De politieke mediawerkelijkheid van Den Haag werd Cohen volgens eigen zeggen tenslotte te veel. Moet je tegenwoordig een straatvechter zijn, of liever: Kunnen schuimbekken aan de nationale borreltafel en Castricumproof zijn, om het te kunnen redden in de politiek? Is het populistische GeenStijl de maatstaf geworden voor het politieke debat?' Volgens Pels hebben ze Job op de mestvaalt geworpen. Vanuit Bijbels perspectief betekent dat niet het einde. 'Kop op Job/ Geef het niet op Job/ ook al ben je alles kwijt.'

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Kop op Job
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!