Een engel op het Leidseplein

26-01-2012 door Rik Bokelman
"We moeten niet de fout maken door te zeggen: 'Jezus is het antwoord', terwijl we de vraag van onze gesprekspartner nog niet eens hebben gehoord. Mensen die ik ontmoet willen geen preek over zich heen krijgen, maar willen dat iemand naast ze komt staan om ze te helpen in hun zoektocht," vertelt Jacob Kops, werkzaam in de Shelter Jordan – een christelijk hostel in Amsterdam. "Ik probeer mensen aan het denken te zetten door ze te bevragen. Mensen vragen hoe ze over God denken, heeft meer zin dan zelf een verhaal vertellen. Dat is niet meer van deze tijd. Ik wil graag aansluiten bij mensen, zodat Gods koninkrijk zichtbaar wordt."

Kops vertelt over enkele bijzondere ontmoetingen. "Op een zondagavond moest ik werken. Ik koos een keer voor de auto in plaats van de bus. Bij de receptie stond een vrouw uit Hoorn om te zeggen dat ze geen onderdak had gevonden. 'Hoezo komt zij terug uit Hoorn om te vertellen dat je geen onderdak hebt gevonden', dacht ik toen. Ik voelde dat ze terugkwam voor iets anders en nodigde haar uit voor een kop koffie. Samen hebben we het evangelie doorgenomen en die vrouw maakte uiteindelijk de beslissing om Christus aan te nemen. Het was zo laat geworden dat ik normaal gesproken de bus niet meer kon nemen, maar God had erin voorzien dat ik met de auto was gegaan."

Engel
In de Shelter wordt om de week een maaltijd opgediend waarbij mensen te horen krijgen waar het christelijke hostel voor staat. "Tijdens die avond was het thema 'wat maakt je gelukkig?'," vertelt Kops. Een persoon naast mij zei: 'dat ik hier ben, maakt mij gelukkig'. Die meneer vertelde dat hij  op zoek was naar een hostel en alles al vol was. Toen hij op het Leidseplein stond, werd er op zijn schouder geklopt. Die ander verwees hem naar de Shelter. Hij wilde die man bedanken, maar die persoon was er niet meer. 'Ik ben ervan overtuigd dat een engel mij hier gebracht heeft, want opeens was die man verdwenen', zei hij tegen mij. Uiteindelijk heeft hij een mooie avond gehad."

"Het is hier heel gemakkelijk om met anderen het evangelie te delen. Je vraagt bijvoorbeeld:'Bent u gisteravond bij de Bijbelstudie geweest?' Vervolgens ontstaat er direct een gesprek over het geloof. In deze sfeer weten mensen immers al dat het een christelijk hostel is. Dat hoeven ze dus niet meer uitgelegd te krijgen. Iedereen die wil leren evangeliseren, zou dan ook naar de Shelter moeten komen," aldus Kops.

Binnenkort viert de Shelter haar 40-jarig jubileum. Men houdt ook een reünie. Klik hier voor meer info!

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Een engel op het Leidseplein
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!