Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 januari 2012 door Redactie

"Gebrek aan training bij evangelisatie"

"Er is een gebrek aan training voor mensen die gaan evangeliseren." Dat zegt evangelist Bert Bruinekreeft in een interview met CIP.

Bruinekreeft: "Je komt veel mensen tegen die bang zijn om te evangeliseren. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze vragen krijgen die ze niet kunnen beantwoorden. Je hoeft
echter niet meteen mensen aan te spreken. Wij nemen altijd cd's mee met evangelisatiepreken. Wat is er makkelijker dan zo'n cd als cadeau uit te delen aan de mensen? Dat kan en durft iedereen toch? Als je mensen elke maand een dag meeneemt, krijgen ze vanzelf meer vrijmoedigheid. Zorg ook altijd dat je iets bij je hebt zoals een boekje, of een evangelisatie cd."

Tegenwoordig wordt er in kerken veel nadruk gelegd op 'vriendschapsevangelisatie', evangeliseren in je eigen omgeving. Bruinekreeft zet daar zijn vraagtekens bij:
"Heel vaak stelt die manier van evangeliseren weinig voor. Je durft namelijk aan vrienden vaak niet de echte confronterende vragen te stellen. Het blijft bij aardig
zijn en mensen helpen. Ik ben heel direct in mijn benadering, maar dat moet ook wel als je op straat werkt. Je hebt dan namelijk geen tijd om een relatie op te bouwen.
De praktijk wijst uit dat vragen over wat er met je gebeurt na de dood niet aan de orde komen bij vriendschappen. Christenen zijn bang om daarover te beginnen. Ik sta overigens zeker achter vriendschapsevangelisatie, maar dan moet je de mensen in de kerk daar training in geven. Leer ze hoe ze de boodschap over moeten brengen. Geef ze lectuur mee die ze uit kunnen delen en leer ze om uit te leggen hoe je een kind van God kunt worden."

Er zou volgens de evangelist veel meer evangelisatietraining moeten komen: "Mensen moeten leren wanneer ze wel en niet een gesprek aan moeten gaan. Nu is er nauwelijks onderwijs over evangelisatie in kerken. Zorg bijvoorbeeld ook dat je altijd bidt of God iemand op je pad wil zetten, die zoekende is. Dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je lectuur bij hebt en altijd klaar staat. Soms zijn christenen te druk om een gesprek aan te knopen met iemand anders. Maar als je hiervoor bidt, en God iemand iemand op je pad stuurt, kun je niet zeggen dat je moet gaan eten."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen