Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 januari 2012 door Redactie

Islam verdraagt geen Kerst

De Kerst in Nigeria was opnieuw bloedig. De islamitische terreurbeweging Boko Haram duldt geen kerken en blijdschap over de komst van Christus. In Bogor, Indonesië, konden christenen ondanks toestemming van het hooggerechtshof geen Kerst vieren in hun eigen kerk. De burgemeester stond te zeer onder druk van radicale moslims om op te treden. Twee voorbeelden van toenemende islamitische onverdraagzaamheid. En dan heb ik het nog maar even niet over de manier waarop christenen Kerst moeten vieren - als dat al mogelijk is - in Saoedi Arabië, Bagdad, Oezbekistan en Somalië. Op steeds meer plaatsen staat het openlijk vieren van Kerst onder druk, met name van de kant van moslims.

Gruwel
De diepste reden voor deze onverdraagzaamheid is misschien wel, dat het spreken over de geboorte van de zoon van 'Allah' in de islam zo ongeveer een vloek of een gruwel is. Net zoals de verhaspeling van de Bijbel door Mohammed voor christenen onacceptabel is. Maar wat een verschil in reactie is er tussen deze beide godsdiensten op overtuigingen waar men het niet mee eens is! De een kent hoogstens een gedogen, maar steeds vaker terreur en onverdraagzaamheid. Bij de ander overheerst - als mensen en machthebbers tenminste niet in naam van het christendom met het geloof aan de haal gaan - het adagium 'niet door geweld maar door de kracht van de Geest van God' zal het Godsrijk komen.

Gemis

Wat ik ten aanzien van de islam bij al dit geweld en deze onverdraagzaamheid vooral mis, zijn krachtige veroordelingen van deze 'uitwassen' door de eigen geestelijke leiders. Bij alle verdeeldheid tussen soennieten en sjiieten zou het toch mogelijk moeten zijn om in stevige fatwa's geweld te verbieden en terroristen de hemel te ontzeggen?! Het steeds maar uitblijven daarvan maakt in mijn ogen de islam tot een verdachte religie en werkt intussen als een rechtvaardiging voor de extremisten. Je zou dan haast denken dat geweld inherent is aan de islam.

En laat nu niemand dit punt bagatelliseren met een verwijzing naar het geweld tijdens de kruistochten rond het jaar 1100. Naast het feit dat de kerk afstand genomen heeft van toenmalige geweldsuitwassen, is het ook goed de geschiedenis op dit punt nog eens goed te bestuderen. Heel verhelderend is dan het boek ‘Op, op, ten strijde, Jeruzalem bevrijden!’ van de arabist professor Hans Jansen. Jansen draagt goede argumenten aan om heel anders naar die kruistochten te kijken dan de laatste tijd gebruikelijk is geworden. Je kunt ze volgens hem ook zien als het begin van de wereldwijde strijd tegen militante Jihadisten, van het soort bijvoorbeeld zoals we dat nu in Nigeria tegenkomen.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van www.habakuk.nu, de opiniesite van Stichting Tot Heil des Volks.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen