Nieuws

12 december 2011 door Rik Bokelman

"Film Bert Dorenbos niet christelijk"

Bert Dorenbos heeft zich niet alleen de verontwaardiging van de Joodse gemeenschap op de hals gehaald. Ook bepaalde christenen zijn verontwaardigd over de film 'Evolutie, Auschwitz & Abortus'. Onder andere Arjan Lock (Directeur EO), Henk Medema, Arie Kok (Hoofdredacteur EO Visie), Jack van der Tang, Pim van der Hoff (CvI) en predikant Willem Smouter spraken zich uit tegen de film. Men vindt dat abortus zeker aan de kaak moet worden gesteld, waarderen Dorenbos, maar het gebruik van 59 minuten Auschwitz om dat doel te bereiken gaat veel te ver. Henk Medema: "Ik vind het niet christelijk. Jezus zou zoiets niet doen."

In de film wordt Auschwitz gebruikt om duidelijk te maken dat zoals Joden niet werden gezien als mensen, ook foetussen niet worden gezien als mensen, om vervolgens op grote schaal te worden gedood (al is abortus niet van systematische aard). Dit zou onder andere het resultaat zijn van evolutionistisch denken.

Arie Kok in het Nederlands Dagblad: "De abortuspraktijk is ernstig en een man als Dorenbos, hoe aanstootgevend hij ook in zijn optreden kan zijn, houdt ons als christenen wakker. Maar deze keer is hij een ontoelaatbare grens overgegaan. Welk recht hebben we als christenen om ons Auschwitz toe te eigenen?" Hij voegt toe: "De film van Dorenbos is een slag in het gezicht van de joodse gemeenschap en beschadigt de kwetsbare relatie tussen joden en christenen."

Henk Medema in EO op Zaterdag: "Ik probeerde me voor te stellen wat voor gevoel de film oproept bij me. Het is een reeks symbolen van het kwaad die aan elkaar worden gekoppeld. De totaalindruk die ik er van had is: 'dit is niet christelijk.' Het is niet Christ-like, om dingen die zo pijnlijk zijn aan elkaar te koppelen. Dit past niet bij Christus en christenen."

Willem Smouter bij de EO: "Ik heb niet vaak gezien dat je 59-minuten deze verkeerde stap zit uit te melken in buitengewoon stuitende en goedkope vormen van vermaak. Dat valt me tegen van iemand als Dorenbos, waar ik toch ook wel sympathie voor heb. Dorenbos is overigens de vriendelijkheid zelve."

Arjan Lock in EO op Zaterdag: "Wat mij schokte, was het hek boven Auschwitz. Daar staat 'Arbeit macht frei' op. Dorenbos maakte daarvan: 'Abortion makes free'. Het 'arbeit macht frei' is het onderdeel van het propaganda materiaal van Hitler. Rond een heel gevoelig thema doe je nu precies hetzelfde. Ik zag een propaganda film waarbij de propaganda van Hitler vermengd werd met de anti-abortus lobby. Je zet iets verschrikkelijks in om je eigen doel te bereiken. Gebruik niet de massa-vernietiging van de Joden om je eigen gelijk te halen."

Jack van der Tang van het Israël-Platform en Pillar of Fire: "Ik ben erg geschrokken van alle commotie. De vergelijking tussen abortus en de Holocaust vind ik echt niet kunnen, hoezeer ik het inhoudelijk ook eens ben met het abortusstandpunt van Bert Dorenbos. Dat heb ik hem allemaal ook laten weten." Dat zegt hij op NIW.nl.

Pim van der Hoff, van Christenen voor Israël
op NIW.nl: "Ik vind het goed om tegen abortus te ageren maar neem afstand van deze manier van actievoeren."

Bekijk de film en vorm zelf je mening.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify