Nieuws

12 december 2011 door Rik Bokelman

"Rol van man en vrouw in gezin verduisterd"

"Er is een diep verlangen in mijn hart dat de heerlijkheid van God terug zal keren naar de gezinnen; heerlijkheid die zichtbaar wordt in harmonieuze relaties, door verbondenheid en liefdevolle gehoorzaamheid. Deze Bijbelse waarden van het gezin zijn niet meer in trek in onze geëmancipeerde samenleving. De Bijbelse plaats van man, vrouw en kinderen wordt aangevallen en zelfs door veel christenen ontkend. Dit grijpt mij aan. De invloed van het wereldse denken maakt het voor christenvrouwen moeilijk om de Bijbelse positie in te nemen die God voor haar bedoeld heeft. God heeft een orde geschapen: God – Christus – Man – Vrouw. Dit heeft niets te maken met waardebepaling, maar met plaatsbepaling." Dat zegt Aletta de Pater, pastoraal werkster onder vrouwen. "Bijbels onderwijs is van noodzakelijk belang om de orde van God zichtbaar te laten worden in haar gezin."

"Veelal is de kijk op de rol van de man en de vrouw zo verduisterd dat de Bijbelse kernwoorden in gezinsverhoudingen vreemd in de oren klinken: liefdevolle onderwerping van de man aan God, van de vrouw aan de man en van de kinderen aan de ouders. Waarom zo’n gezagscrisis in onze tijd? We weten allemaal dat kinderen meer leren van voorbeeldgedrag dan van theoretisch onderwijs. Als kinderen dan het voorbeeld van onderwerping niet meer bij ouders zien, van hun moeder aan hun vader en van hun vader aan God, wat kunnen ouders dan van de kinderen verwachten? De rebellie die in het hart van vader en moeder vrij uitgang mag vinden, wordt bij het kind ook gestimuleerd."

Aletta: "God heeft een geweldige orde ingesteld die schittert van Zijn heerlijkheid, als wij ons onderwerpen aan Zijn Woord: Christus is het hoofd van de man, de man is het hoofd van de vrouw."

"In de praktijk kom ik met allerlei gezinsproblemen in aanraking. Vaak is de wortel van het probleem terug te voeren naar een ontwrichte man-vrouw verhouding. Ik hoorde eens een predikant zeggen: ‘Elk mens die niet aan iemand onderworpen is, ontaardt in een monster.’ Als wij handelen naar de tijdgeest, dan staat het kind met zijn ‘ik wil’ centraal."

"Het belangrijkste is dat je zelf als vader in dienend leiderschap en als moeder in liefdevolle onderwerping volkomen toegewijd aan God leeft. Dat een kind merkt dat niet de vleselijke verlangens van ouders leidend zijn, maar de liefde tot God wat zich uit in het houden van Zijn geboden," aldus De Pater. "Door dit voorbeeld van liefde, onderwerping en harmonie wordt God zichtbaar in het leven van hun ouders en kan het kind jaloers gemaakt worden om dezelfde God te dienen. Voor het actieve opvoeden van het kind voor God verwijs ik naar het nieuwe boek van Tedd Tripp wat een uitstekend hulpmiddel kan zijn: de weg naar het kinderhart."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!