Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2011 door Patrick Goede

"Als we niet ingrijpen, verwordt seks tot een hobby"

"Seksuele onreinheid is een probleem dat begint bij de opvoeding. Ouders vinden het ongelooflijk moeilijk om over seksualiteit te praten en op het moment dat ze de stap eindelijk durven te zetten, zijn ze eigenlijk al te laat. Bovendien wordt er in negen van de tien gevallen even snel uitgelegd wat seks inhoudt en stopt het daarbij. Seksuele opvoeding begint echter jong en stopt pas als de kinderen het huis uitgaan, dan moeten ze hun eigen keuzes maken." Dat stelt Rita van der Voorde in een interview met CIP.

Van der Voorde is werkzaam in de hulpverlening en komt daardoor veel mensen tegen met problemen op het seksueel gebied: "Ik wil echt aan de bel trekken en ouders wakker schudden. Ouders hebben geen idee wat ze veroorzaken en wat hun kinderen allemaal uitspoken. Al jong begint seksuele opvoeding en dat betekent niet dat je gelijk alles vertelt maar dat je bijvoorbeeld wel al het verschil tussen een jongen en een meisje uitlegt. Als ik vroeger iets vroeg, antwoordden mijn ouders steevast: 'Dat vertellen we wel als je groter bent.' Dat is zo ontzettend fout. Want vervolgens ging ik het aan oudere vriendinnetjes of jongens vragen en voordat je het weet heb je een vertekend beeld van seksualiteit, dat je heel moeilijk meer uit je gedachten wegkrijgt. Ouders moeten laten zien hoe mooi en prachtig intimiteit en seksualiteit is en dat God er grootste plannen mee had."

Ook als er wel over seksualiteit gepraat wordt, gaat het volgens de hulpverleenster niet altijd goed: "Het is vaak veel te onpersoonlijk en theoretisch.Vertel je zoon maar dat jij vroeger moeite had met zelfbevrediging en dat ook jij en je vrouw strijd gevoerd hebben voor jullie huwelijk om niet met elkaar naar bed te gaan. Vertel het ze maar wanneer je de fout bent ingegaan voor je huwelijk en vertel ze ook maar welke negatieve gevolgen dat had. Het taboe op seksualiteit moet weg. Jongeren zien seks of als iets vies of als iets vreselijks lekkers dat ze zo vaak mogelijk met zoveel mogelijk mensen willen doen, puur lust dus. Dit zijn uiteraard twee uitersten en beiden zijn niet van God afkomstig. Seks is iets prachtigs tussen twee mensen die van elkaar houden en met elkaar getrouwd zijn. Dichter kun je niet bij elkaar komen, zowel lichamelijk als psychisch. Als we als ouders niet ingrijpen, verwordt seks binnen de kortste keren tot een doodgewone hobby."