Nieuws

02 november 2011 door Rik Bokelman

Christenen in de Quote 500

Ook dit jaar zijn de rijken weer rijker geworden, meldt de Quote 500. De ondergrens ligt op het recordbedrag van €55 miljoen. Samen bezitten deze grootgeldbezitters €143.232.000.000 (+5,6%). Naast de (rijkste) familie Brenninkmeijer (€22 miljard) staan er ook mensen in Quote waarvan bekend is dat ze christen en kerkgaand zijn. Ook christenen kunnen van geld geld maken. Er staan vooral ondernemers van gereformeerde huize in de Quote 500.

Dik Wessels uit Rijssen staat met z'n zevende positie en €1,8 miljard euro het hoogst genoteerd. Hij zag z'n vermogen met maar liefst 28% toenemen. Hij tikte 8 miljoen af voor z'n mooie landhuis. Hij verdiende eens veel geld aan de beursgang van World Online.

Christenen en oliebaron Willem Willemstein heeft €500,- miljoen (positie 51) en volgens Quote het grootste en ontzagwekkende huis (5 verdiepingen) van Nederland. Het stulpje kostte zo'n 25 miljoen.

Gerrit Tijhuis, diaken van de Gereformeerde Gemeente uit het gereformeerde Rijssen en bouwmagnaat heeft €260 miljoen in zijn spaarpot. Met een 116de plek doet hij het zeer goed onder de christelijke miljonairs.

De gereformeerde gebroeders Paul en Jan Baan uit Putten stonden vorig jaar nog voor respectievelijk €155 en €102 miljoen in de Quote500. Jan is vanwege de prestaties van zijn softwarebedrijf uit de Quote gevallen. Broer Paul Baan staat dit jaar op positie 228 genoteerd met €155 miljoen (-16,1%). Hij stopte zijn vermogen in stichting Noaber en doet weldoenerswerk. De gebroeders werden groot met software en kwamen eens in opspraak nadat de plaatselijke dominee mensen opriep om aandelen te kopen en veel mensen hieraan geld verloren. Het reformatorische karakter van hun ondernemingen was altijd onmiskenbaar. Op zondag wordt er niet gewerkt.

Barendrechter Jan van den Heuvel werd rijk met fruit. Hij zag zijn vermogen met 2% slinken volgens Quote en heeft €150 miljoen euro te besteden. Daar kan je heel wat zendelingen van financieren. Hij stond nog niet zo lang geleden nog op de loonlijst van het Reformatorisch Dagblad. Dit jaar nam hij afscheid als president-commissaris van Erdee Media Groep. Hij staat op nummer 201 van de lijst.

De familie Hak verkocht haar conservenfabriek in 1992 aan CSM voor ongeveer 100 miljoen gulden. Vorig jaar stonden ze met positie 361 en een geschat vermogen van €75 miljoen eurootjes in de Quote. Nu zijn ze nergens meer te bekennen. Binnen de familie werden regelmatig Bijbelstudies gehouden. Leden van de familie zetten zich vandaag de dag in voor zending, onder andere via de Evangelische Zendingsalliantie.

Ook miljonair Henk de Pagter (422) voerde een reformatorisch zakenbeleid, met name als het ging om zondagsrust. De vastgoedondernemer liet eens in zijn bedrijfshandboek optekenen dat het verboden was om op zondag te werken. Ook nam hij uit principe geen bouwprojecten aan waar op zondag moest worden gewerkt. Naar schatting is zijn vermogen afgelopen jaar met 6,1% gestegen. Hij heeft zo'n €70 miljoen.

Joop van der Graaf staat niet meer in de Quote. Hij heeft zo'n €45 miljoen aan vermogen.

Mocht u zelf steenrijk willen worden: de Bijbel meldt vandaag dat geld voorzichtigheid gebiedt; geldzucht is de wortel van alle kwaad. Geld kan gelukkig ook zeer goed worden besteed! Verder is het geen slecht idee om vooral schatten in de hemel te verzamelen in plaats van op aarde. Dat heeft ook rendement! Het zal je overigens (met of zonder een plekje op de ranglijst van Quote) maar gebeuren dat je door de Meester wordt weggezonden om alles wat je hebt te verkopen. Wat voor iedereen geldt: Geld en goed vergaat, maar het Woord van God blijft tot in eeuwigheid. Waar uw schat is, is ook uw hart. Daarom heeft u dit artikel ook vast aangeklikt!

Bent u christelijk fondsenwerver? De redactie is niet in het bezit van alle contactgegevens van de christelijke miljonairs ;-)

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher