Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 oktober 2011 door Patrick Goede

"Er zit een gat in ons Evangelie"

Christenen moeten niet enkel het Evangelie preken, maar vooral het Evangelie doen léven. Het zou tot een dramatische verbetering van de toestand van de armen in de wereld leiden. Dat zei Richard Stearns maandag bij de presentatie van de Nederlandse uitgave van zijn boek 'Het gat in ons Evangelie', zo meldt Friesch Dagblad.

Stearns hekelt in Het gat in ons Evangelie de volgens hem eenzijdige kijk die christenen in Amerika en waarschijnlijk ook elders in de wereld, hebben op de boodschap van het Evangelie: dat zou enkel gaan over vergeving van persoonlijke zonden en over verzoening met God door Jezus Christus. Cruciaal voor een voller verstaan van het Evangelie was voor Stearns Lukas 4, waarin Jezus zijn openbaar optreden begint en als het ware een mission-statement geeft. Wanneer hij in de synagoge de Jesajarol open rolt en leest over de armen, blinden en gevangenen, betekent dit aldus Stearns dat er niet enkel van proclamatie van het Evangelie sprake is, maar ook van compassie (medelijden en zorg voor de armen en blinden) en van gerechtigheid (voor de gevangenen). "Tegenover ons gat (hole) in het Evangelie staat een whole (volledig) Evangelie van Jezus zelf. Hij roept op niet enkel het goede nieuws te (s)preken, maar ook het goede nieuws te doen."

Stearns beschreef de situatie van twee kerken om aan te geven hoe schrijnend de gevolgen van zo’n eenzijdig Evangelie kunnen zijn. De ene kerk staat in Haïti en is gebouwd van lompen en tentzeil en staat midden in een kamp van duizenden ontheemden als gevolg van de aardbeving van twee jaar geleden. Op zondag duurt de kerkdienst er drie, vier uur en zag Stearns er totaal berooide en verminkte mensen God loven en prijzen. De andere kerk was die van de University Presbyterian Kerk, ergens in Amerika. Het is het gebouw van een rijke gemeente, waar in kersttijd alles flonkert en glimt en gemeenteleden komen genieten van de prachtige koorzang, nadat ze eerst inkopen hebben gedaan in de winkelcentra eromheen. "Wat zou God denken als Hij naar deze twee kerken kijkt'', vroeg Stearns zich hardop af.

Klik hier om het boek te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen