Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 oktober 2011 door Redactie

Kerk in Afrika: met dank aan Johannes Rebman

"Heeft u zich ooit wel eens gerealiseerd hoeveel moeite het heeft gekost om in Afrika de eerste kerk te stichten?", vraagt Steven Paas, voormalig zendeling in Malawi. Hij schreef een boek in het Engels over Johannes Rebmann (1820-1876), afkomstig uit het Zuidduitse Württemberg. Rebmann en zijn vriend Ludwig Krapf waren de eersten, die rond 1850 in Oost Afrika nabij Mombasa het begin van de Kerk konden maken, nog voor de tijd van het kolonialisme. Steven: "Voordat ze het Evangelie konden brengen, moesten ze de taal en de cultuur leren kennen. Daarom werd er eerst gewerkt aan woordenlijsten in de talen Swahili en Chichewa. Ze vroegen zich af: ‘Hoe komen we hier verder met de verkondiging van het Evangelie?' En ze beseften dat kennis van de taal een onmisbaar middel was." Johannes Rebmann schreef een woordenboek en om dat te realiseren, sloot hij contact met een slaaf, afkomstig uit dat gebied van wie hij de taal kon leren.

Rebmann en Krapf verlieten huis en haard om het Evangelie naar Afrika te brengen. Waar tegenwoordig veel voor een zendeling is geregeld, moesten zij daar vanaf nul beginnen. Ze kwamen allerlei problemen tegen. Paas: "Ze bouwden zelf hun huis, moesten helemaal zelf aan eten komen en de taal leren en hadden het ontzettend zwaar, vooral door ziekten en lokale oorlogen. Ook het zendingswerk zelf ging niet makkelijk omdat de moslims zich niet zomaar lieten bekeren en het werk onder de Afrikanen niet zelden dwarsboomden. De Sultan van Zanzibar liet de zendelingen hun gang gaan, omdat hij graag zijn handelsbetrekkingen met Engeland wilde veilig stellen. Krapf verliet na negen jaar Afrika omdat hij het niet meer aankon. Er werden regelmatig zendelingen vanuit Engeland toegevoegd aan Rebmann. Vrijwel allen gaven het op, stierven, of kregen te maken met ernstige ziektes. Er was in het algemeen bij hen sprake van een enorme opofferingsgezindheid."
 
In de loop der jaren verzamelde Johannes Rebmann enkele mensen om zich heen die tot geloof kwamen. De eersten waren Abe Gonja en zijn zoon Isaac Nyondo. Toen Rebmann na 29 jaar het zendingsveld verliet, liet hij een kleine kerk achter, die het begin inluidde van het christendom in het huidige Kenya en Tanzania, nog voor 1885 toen Engeland en Duitsland die gebieden tot koloniën maakten. Rebmann werd aan het eind van zijn leven door zijn bekeerling Nyondo naar Europa gebracht. Hij kon niet alleen reizen, omdat hij blind geworden was.
 
Mensen als Rebmann hadden van één ding geen last, twijfel aan de waarheid van de Bijbel en de opstanding van Jezus. Paas: "Daarin geloofden ze zonder meer. Als je dat gelooft, dan wil je ook uitgaan om mensen deelgenoot te maken van de bevrijding door der overwinning van Christus. Rebmann was daarvan doordrongen. Deze mensen waren diep beïnvloed door de Reformatie, met name door Maarten Luther en het door hem weer centraal gestelde besef dat Christus de enige Weg is en dat er geen andere manier is om behouden te worden dan door Jezus alleen. Als dat doordringt in je leven en je komt met andere mensen in aanraking, dan weet je dat je medeschuldig bent aan hun verlorenheid, als je het Evangelie niet met ze deelt."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen