Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 oktober 2011 door Redactie

Ouweneel reageert op kritiek niet gebeurde genezingen (video)

Theoloog Willem Ouweneel ging zaterdagavond in het EO-programma 'Door de Wereld' voor het eerst in op de kritiek, dat er geen blinde kinderen zijn genezen tijdens een zendingsreis naar Birma door de organisatie TRIN. Daarin is ook een reportage te zien. CIP berichtte eerder dat onderzoeksjournalist Karel Smouter in een artikel in CV Koers concludeerde dat claims van mensen die betrokken zijn bij TRIN niet kloppen. 
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

"Ik heb het emotionele verhaal gehoord van de mensen, die in het blindeninstituut waren', zegt prof. dr. Willem Ouweneel, die mee was met de reis naar Birma, maar zelf niet bij de genezingen aanwezig was. 'Enthousiast, sommigen zelfs huilend, kwamen ze terug, omdat zij gezien hadden dat blinde jongens na voorbede kennelijk ziende waren geworden."

Ouweneel erkent de feiten uit de reportage. Maar hij houdt de getuigenissen van de groep overeind. Betrokkenen waren te goeder trouw. Er kan met de blinde jongens van alles gebeurd zijn. "Ik laat dat los, ik weet het niet. Als we ons vergist hebben, dan hebben we ons vergist." Hij voegt toe: "De volgende keer zal ik voorzichtiger zijn. Dat is de les die ik eruit leer." Ook zegt hij "dat we uiterst zorgvuldig moeten zijn in verhalen die wij claimen over genezingen. Want we zijn daarin ook weleens naïef geweest."

Op zijn website schrijft Ouweneel een nabeschouwing. Hierin wijst hij er onder     andere op dat meer dan 200 mensen schriftelijk te kennen gaven tijdens de conferentie genezen te zijn. Ouweneel: "Ik heb er bij Smouter op aangedrongen niet alleen gefixeerd te zijn op die zeven blinden – waarvan Marten Visser al aannemelijk had gemaakt dat, minstens enkelen daarvan niet werkelijk genezen waren – maar, als hij toch naar Birma ging, een grondig onderzoek naar die 229 te doen. Hij heeft zich beperkt tot een steekproef van slechts vier, wat natuurlijk geen ‘grondig onderzoek’ is. Wij waren zelf ook nieuwsgierig naar de waarde en waarheid van die 229 getuigenissen, maar Smouter heeft hier een grote kans laten liggen." 


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen