Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 oktober 2011 door Redactie

'Blinden Birma niet genezen'

Mattheus van der Steen en de door hem opgerichte organisatie TRIN wordt op de korrel genomen in de laatste editie van CV Koers. Uit onderzoek van onderzoeksjournalist Karel Smouter zou namelijk blijken dat de blinden in Birma niet zijn genezen, terwijl dat wel gemeld werd. Na een zendingscampagne van charismatische beweging TRIN in Birma maakte diverse reisgenoten, waaronder andere Willem Ouweneel, melding van kinderen die zouden zijn genezing van blindheid. Volgens Karel Smouter zijn deze kinderen echter helemaal niet genezen, concludeert hij na een reconstructie in Birma. Dat meldt CV Koers.

Verder trok Karel Smouter enkele claims na uit het boek van Mattheus van der Steen. Hierin omschrijft Van der Steen dat hij voor zijn baas bad omdat deze hevige kiespijn zou hebben. Die zou onmiddelijk zijn genezen van de kiespijn en aangeraakt zijn "door de Heer." Dit verhaal blijkt niet te kloppen. Dogan Kartan, destijds filiaalmanager liet weten niet te zijn genezen na gebed. "Het werd pas minder na een wortelkanaalbehandeling." Boeken van Van der Steen staan vol met wonderverhalen.

Eerder werd al duidelijk bij verschillende media dat Mattheus van der Steen door andere journalisten werd geconfronteerd met lastige vragen, waaronder redacteuren van EO Netwerk. De geplande documentaire over hem werd op het laatste moment niet uitgezonden omdat een van de redacteuren in het verleden indirect betrokken was geweest bij Van der Steen, slechte ervaringen had gehad en om die reden niet neutraal zou zijn. Bovendien had Van der Steen enkele onhandige uitspraken gedaan en was hij niet tevreden met het geschetste beeld in de documentaire.

CV Koers meldt dat TRIN niet gebruik wilde maken van de mogelijkheid tot wederhoor naar aanleiding van het artikel. Men trekt de motieven en de geloofwaardigheid van de onderzoeksjournalist in twijfel.

Lees het hele artikel hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen