Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 oktober 2011 door Redactie

"Homo niet ontslagen vanwege geaardheid"

Vorige week berichtten verschillende media over docent Duran Renkema (foto onder). De gereformeerde basisschool, waar hij werkt, wil hem ontslaan. Volgens Renkema omdat hij homoseksueel is en samenwoont met een man. Hij krijgt om die reden massaal de steun van homobelangengroepen. Toch is er meer aan de hand. Dat liet Willem Ouweneel weten op Radio5.

In de media werd de werkelijke reden van zijn ontslag verzwegen: overspel. Feitelijk gezien is hij nog getrouwd. Voor de vakantie bad hij nog in zijn klas voor z'n vrouw. Na de vakantie meldde hij het schoolbestuur dat hij zijn vrouw heeft verlaten en bij een man is ingetrokken. Ouweneel: "Wanneer de man was ingetrokken bij een vrouw hadden we hier nooit iets over gehoord. Het is toch nog altijd zo dat gereformeerde scholen iemand mag aanspreken over wat volstrekt in strijd is met de Schrift. Ontrouw worden, zeker wanneer je vrouw ernstig ziek is en je je gezin in de steek laat. Dat vindt niemand goed. Nu wil het geval, dat hij is ingetrokken bij een man. Nu springt iedereen overeind, COC voorop. Duran Renkema voelt zich gediscrimineerd voor zijn aanleg." Het ontslag draait in eerste instantie dus niet zozeer om zijn geaardheid maar om overspel.

"Het erge van de hele situatie vind ik, is dat het beeld is verschoven van wat het feitelijk is - overspel - naar homofilie. Persoonlijk vind ik dat overspel veel erger is dan een homoseksuele relatie."

Ouweneel: "Als twee ongetrouwde, homofiele mensen verliefd zijn op elkaar en bij elkaar intrekken dan kan je er over denken wat je wil. Dat is een moeilijke discussie. Maar wat hier is gebeurt, is heel wat anders: een man die zijn zieke vrouw in de steek laat - en zijn kinderen - en in overspel leeft. Dan maakt het niet uit of het een man is of een vrouw. Het is toch van de dolle wanneer christelijke scholen niet meer leerkrachten zouden mogen aanspreken op hun leefwijze vanwege het argument dat de school niets te maken heeft met iemands privé leven. Als dat zo is, kunnen christelijke scholen wel sluiten. Op christelijk scholen proberen we kinderen duidelijk te maken dat we niet alleen op een bepaalde manier praten, maar dat daar ook een christelijke leefwijze bij hoort. Als we werkelijk naar die tijd toe gaan - en daar ben ik bang voor - dan zijn we nergens meer. Dan kunnen zelfs kerken mensen niet meer aanspreken op hun leefwijze. Dan kun je de kerk ook wel sluiten. Misschien vinden mensen dat ik doordraaf, maar ik vind dit een weg die ik doodeng vind."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen