Nieuws

29 september 2011 door Rik Bokelman

Uitdaging opnieuw gratis krant

De evangelische maandkrant Uitdaging stapt af van het abonnementsmodel. De krant wordt met ingang van 1 oktober gratis. Opnieuw gratis, want Uitdaging was vanaf haar start, halverwege de jaren '70, tot het najaar van 2002 ook kosteloos.

Toen besloot de toenmalige uitgever, Stichting Agapè in Doorn, een abonnement in te voeren. Een jaar later werd Uitdaging verkocht aan wat toen nog EB Media heette. In januari van dit jaar kocht Maximum Life BV de krant van Inspirit Media (het vroegere EB Media). Inspirit Media ging deze zomer failliet.

Het is de laatste jaren slecht gegaan met Uitdaging. Nadat de toenmalige directeur van EB Media, Rik Stuivenberg, de hoofdredactie van Uitdaging op non actief stelde en vervolgens via een serie rechtszaken en kort gedingen hen er buiten werkte, kwam Uitdaging in een vrije val terecht. Tussen begin 2007 en begin van dit jaar is het abonneebestand van Uitdaging meer dan gehalveerd. De advertentie-inkomsten liepen eveneens sterk terug en bedroegen nog geen derde van voorheen.

Anderhalf jaar geleden trachtte Inspirit Media het tij te keren door af te stappen van het idee krant. Uitdaging werd een magazine, dat bovendien niet meer maandelijks verscheen. Hoewel het magazine werd gedrukt op krantenpapier, bevatte het nauwelijks nog nieuws. Die overgang van krant naar magazine deed Uitdaging slecht. Lezers stapten massaal op.

Maximum Life BV, dat eigendom is van Leo Habets, die destijds als directeur van Agapè Uitdaging oprichtte, heeft van Uitdaging opnieuw een krant gemaakt. De hoofdredactie van voorheen werd weer belast met Uitdaging. Met inmiddels veel succes. Het aantal lezers is sterk gegroeid en de advertentie-inkomsten zijn bijna verviervoudigd.

Maximum Life BV kiest er nu voor om Uitdaging opnieuw gratis aan te bieden. "Het wordt een één-op-één bediening", laat Habets weten. Hij kiest nadrukkelijk niet voor het model zoals de Evangelische Omroep destijds met het blad Christenen in Contact (CC) hanteerde. "We gaan Uitdaging niet in grote stapels uitzetten in kerken en gemeenten. Dat werkt niet. Het overgrote deel van de kranten verdwijnt dan bij het oud papier. We sturen Uitdaging per post aan iedereen die de krant wil hebben. Maar men moet er zelf om vragen. We willen betrokken lezers die Uitdaging graag willen ontvangen."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher