Nieuws

27 september 2011 door Rik Bokelman

"Israël-standpunt PKN wordt niet omgezet in daden"

"Op papier is er niets mis met het standpunt van de PKN ten aanzien van Israël, maar wat in de Kerkorde is bepaald wordt niet concreet in daden omgezet. Daar heb ik problemen mee." Dat zegt voormalig Tweede Kamerlid Meindert Leerling en lid van Platform Appèl Kerk en Israël. Het platform is een petitie gestart om de PKN te motiveren om op zo kort mogelijke termijn een humanitair project in Israël zelf financieel te gaan steunen en een andere Palestijnse partner te zoeken voor steun aan Palestijnse christenen. Meindert: "In de Kerkorde staat dat de kerk geroepen is gestalte te geven aan haar onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël. En wat gebeurt er in de praktijk? De PKN heeft een samenwerkingsverband aangegaan met Sabeel, een vrij kleine organisatie van Palestijnse christenen die niets willen weten van ‘onopgeefbare verbondenheid’."

Sabeel is de aanjager van het Kairos Document dat stelt dat sinds de komst van Christus alle beloften voor Israël, voor het Joodse volk hebben afgedaan. Meindert: "Het is niet langer het uitverkoren volk van God. Ook de landbelofte heeft afgedaan, stellen ze. Dus Israël heeft in feite als staat geen bestaansrecht. De Joden zijn met hulp van de Westerse wereld indringers in Arabisch land. De PKN geeft via het diaconaat Kerk in Actie jaarlijks een subsidie van ruim 100.000 euro aan Sabeel. Daartegenover staat dat de PKN via Kerk In Actie geen enkel humanitair doel in Israël zelf steunt. Denk aan hulp aan een gaarkeuken of steun aan een organisatie die slachtoffers van terreur opvangt. Alles bij elkaar geeft de PKN op dit moment niet op geloofwaardige wijze inhoud aan wat in de kerkorde wordt beleden."

Scriba Arjan Plaisier stelde onlangs meerdere keren dat hij twijfelt of er wel een landbelofte voor Israël is. Meindert Leerling: "Ik ben daar erg van geschrokken, temeer omdat hij het vrij ongenuanceerd zei. Je zou er uit kunnen opmaken dat Plaisier de landbelofte niet meer van waarde vindt. Ik kan me niet voorstellen dat hij het zo bedoelt, maar een oppervlakkige luisteraar zou het er wel uit kunnen opmaken. Hij zal meer doelen op de aanwezigheid van Israël in wat velen overigens ten onrechte ‘bezette gebieden’ noemen. Judea en Samaria zijn voluit Bijbelse gebieden. Om over Jeruzalem maar te zwijgen. Plaisier waakt er voor politieke uitspraken te doen, maar het zou hem als voorman van de Protestantse Kerk in Nederland sieren als hij vanuit de Bijbel onderstreept wat God aan Abraham, Izaak en Jacob heeft beloofd. Natuurlijk betekent dat ook dat er oplossing moet worden gezocht voor de Arabieren."

"Op grond wat christenen in de Bijbel lezen moeten zij de wereld wijzen op het bijzondere karakter van het volk Israël waarmee God een plan heeft. Ook de PKN moet daar handen en voeten aan geven." 

Wilt u de oproep aan de PKN steunen? Mail uw naam en woonplaats naar info@appelkerkenisrael.nl

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher