Nieuws

23 september 2011 door Rik Bokelman

"God lijkt te zwijgen wanneer mensen niet spreken"

In onze wereld vol rampen en geweld lijkt God zich volgens sommige mensen oorverdovend stil te houden. Maar kan men geloven in een zwijgende, afwezige of zelfs dode God? Hoe valt dit beeld te verenigen met dat van de levende en sprekende God waarover we in de Bijbel lezen? Daarover gaat het boek De Zwijgende God van dr. Marjo Korpel (Universiteit Utrecht) en emeritus prof. dr. Johannes de Moor (Protestantse Theologische Universiteit Kampen). CIP.nl sprak met Marjo Korpel (foto).

"De laatste pausen hebben uitspraken gedaan over het zwijgen van God waarbij ze Gods zwijgen als een feit aannamen waar niets aan was te doen," vertelt Marjo. "Zo heeft Johannes Paulus II in 2002 gezegd: 'Naast het zwaard en de honger is er een nog grotere tragedie, namelijk het zwijgen van God die zich niet meer openbaart en zich lijkt te hebben teruggetrokken in de hemel, alsof hij walgt van de daden van de mensheid.' Zonder twijfel waren zulke uitspraken goed bedoeld en vele gelovigen zullen hun eigen gevoelens erin herkend hebben. Toch kan de dubbelzinnigheid ervan verwarrend werken. De Bijbelse God wordt juist voor het overgrote deel getekend als een levende en sprekende God."

God spreekt
Marjo: "
Gelovigen lijken zich vaak niet goed te realiseren dat wanneer God mensen nodig heeft om Zijn woorden te spreken, dat ook betekent dat als mensen niet meer het lef hebben om woorden van God te spreken, het lijkt alsof God zwijgt. Die koppeling tussen Gods spreken en Gods zwijgen wordt zelden gemaakt."

"Evenzo ziet men het bij de aanklacht die velen vaak hebben tegen God vanwege Auschwitz. Daarbij wordt vaak gesteld dat God gezwegen heeft bij de gruweldaden in Auschwitz. De omgekeerde redenering lijkt dan ineens niet te gelden, dan wordt vergeten dat Gods woord bemiddeld moet worden. Als het over Gods zwijgen gaat lijkt het er dus sterk op dat zowel onder christenen als onder niet-gelovigen toch de gedachte heerst dat God rechtstreeks tot mensen zou moeten spreken. Volgens de profeet Jesaja is God overal te vinden voor ieder die Hem zoekt," aldus dr. Marjo Korpel.

"Als je denkt dat God in je leven zwijgt, dan zou je Bijbels gezien in elk geval de volgende drie dingen kunnen doen. Blijf bij God op de deur bonzen. Spoor God aan te handelen. Steek je handen verder uit de mouwen  om zo een begin te maken met een verandering in je eigen lot. Stel je ook open voor woorden of het handelen van God. Het is dus juist niet ‘stil maar wacht maar’, maar zelf actief dat eerste kleine beginnetje maken. Niet zelden zul je dan zien dat van de andere kant God jou tegemoet komt. Het bijzondere van het christendom - en dat deelt het met jodendom en islam - is de idee van de ene God. Dat is enerzijds soms pijnlijk, maar anderzijds schept het ook duidelijkheid. Je hebt een adres en weet ten minste bij Wie je moet zijn, als je vindt dat God ten onrechte zwijgt. In het christelijk geloof mag een mens, net als Job de strijd met God aangaan."

Bestel het boek hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify