Nieuws

12 september 2011 door Rik Bokelman

Gemeentegroei door activisme is 'second best'

Streven kerken op "Gods manier" naar gemeentegroei? "Er schuilen veel gevaren in het streven naar numerieke groei. Ik ben bang dat veel gemeenten toch hun toevlucht hebben genomen tot een soort pragmatische aanpak. Ik zie dat veel gebeuren." Dat zegt voorganger Oscar Lohuis. Kerken besluiten in zulke gevallen dat het 'anders moet': er moet veel georganiseerd worden, er worden artiesten uitgenodigd, programma's ontwikkeld. Men gaat er dan van uit dat wanneer men dat doet de kerk wel zal groeien in aantal. "Dat is vaak ook zo, maar de vraag is dan of we Gods werk wel op Gods manier doen," stelt Oscar. "Ik heb zelf veel grote moeite met de nadruk die er binnen veel kerken ligt op het organiseren. De vraag is: ga je dan niet aan het belangrijkste voorbij? Wat we nodig hebben is niet een andere organisatievorm maar een geestelijke verandering."

"Je ziet soms dat gemeenten keihard gaan werken aan een activiteitenprogramma en dat er enkele tientallen mensen bij komen, of in de loop de jaren, maar de vraag is of er werkelijk een werk van God plaatsvindt in ons midden. Als je eenmaal hebt gelezen over geestelijke opwekkingen en je leest hoe de Geest wordt uitgestort dan ben je niet tevreden met activisme. Dan heb je moeite met het pragmatisme. Het gaat erom dat God ons bezoekt met Zijn genade en aanwezigheid."

Oscar is zelf geïnspireerd door William Booth, oprichter van het Leger des Heils. Hij ging er vanuit dat "tenzij God iets doet, er niets gebeurt." Hij legde daarom ook sterk de nadruk op gebed. "Dat was de houding. Uiteindelijk, na verloop van tijd, gaf de Heer dat ook. Hij was niet tevreden met een georganiseerde samenkomst of een programma op het podium. Hij had zoiets van: het gaat erom dat het Evangelie zo wordt gepredikt dat zondaars tot nieuw leven worden gewekt en Christus leren kennen. Dat is een bovennatuurlijk iets, alleen God kan dat doen."

In het begin van het Leger des Heils was er een grote nadruk op gebed. In eerste instantie was er een geestelijke verandering. Daarna kwam pas de gigantische numerieke groei. Lohuis: "Als je het hebt over geestelijk en numerieke groei: wanneer we geestelijk de weg van de Heer weten te vinden, dan zullen we verbaasd staan wat er numeriek gaat gebeuren. Maar als we ons gaan focussen op het numerieke dan gaan we voor second best. Dan ben ik bang dat het al snel surrogaat is. Dan raken we uiteindelijk heel erg moe van wat we allemaal aan het doen zijn."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher