Nieuws

25 augustus 2011 door Rik Bokelman

“Het is geen liefde als je mensen verloren laat gaan"

“Veel mensen willen niet evangeliseren omdat ze niet weten hoe het moet. Ze vinden het spannend, of denken dat het hun roeping niet is. Het tegendeel is waar. Iedereen kan leren evangeliseren. Daar kan je wel hulp bij nodig hebben.” Dat zegt Matthias Joosse van evangelisatie-training.nl. Hij geeft met zijn vrienden evangelisatie-training in kerken door heel Nederland. “Evangelisatie is mijn passie. Ik ben op het idee gekomen om ook kerken te helpen in de periode dat ik bij Bijbelschool Foundation 4 Life  aan de slag ging. Daar geef ik les over evangelisatie en neem ik studenten wekelijks mee de straat op."

"Veel mensen hebben niet de juiste boodschap paraat als ze praten met anderen," vertelt Matthias. "Dan komt er een half vaag verhaal van ‘Jezus houd van je en wil je vriend zijn’, terwijl de essentie van het Evangelie niet snel ter sprake komt. De kunst is namelijk om in een gesprek op een begrijpelijke manier een Nederlander duidelijk te maken dat Hij Jezus echt nodig heeft als redder.  In deze tijd is dat een uitdaging. Wij gebruiken hier de Tien Geboden voor. Je kunt die manier van evangeliseren overal gebruiken, of het nou op straat is, op een verjaardag of op het werk.."

De Tien Geboden gebruiken zonder te veroordelen? Hoe kan dat? "In gesprekken zeggen veel Nederlanders dat ze een ‘goed mens’ zijn. Wij schreeuwen niet over straat dat we zonder Jezus naar de hel gaan. Nee, wij vragen mensen in een heel normaal gesprek of ze wel eens iets gestolen hebben, of wel eens gelogen hebben. Wanneer mensen antwoord geven, veroordelen ze zichzelf. Ze komen namelijk op die manier zelf tot de conclusie dat ze een dief en een leugenaar zijn." De christen kan dan uitleggen dat een rechtvaardige God dat op de dag dat ze voor Hem verschijnen, dat niet kan tolereren. De oplossing ligt in Jezus Christus: Hij nam de schuld en straf op zich voor de zonden der wereld."

Joosse benadrukt de noodzaak voor evangelisatie, op wat voor manier dan ook. "Dé manier van evangelisatie bestaat niet, maar het is geen liefde als je mensen verloren laat gaan en het maar laat gebeuren. Het is liefde om mensen te vertellen dat er een hemel en een hel is." Hij voegt toe: "Laatst waren we met studenten in Doetinchem aan het evangeliseren. Ik was in gesprek met drie jonge gasten en vertelde over Jezus. Een van de jongens vertelde me dat hij pijn in z’n stuitje had sinds een operatie en een strip paracetamol per dag gebruikt. Ik vroeg nadat ik hem had verteld over zonde, oordeel en redding, of ik voor ‘m mocht bidden. ‘Als die God van jou bestaat, dan wil ik dat meemaken’ zei hij. Na gebed was de pijn verdwenen. Hij stond om zich heen te kijken en straalde helemaal. ‘Als Hij dit kan, dan moet ik Jezus zeker gaan volgen,’ reageerde hij. Hij besloot direct op straat om dat ook te gaan doen."

Wilt u persoonlijk reageren? Heeft uw kerk interesse in evangelisatietraining? Neem contact met Matthias. Klik hier of mail naar info@evangelisatie-training.nl.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher