Nieuws

25 augustus 2011 door Jeffrey Schipper

Laat het feest zijn in de huizen (I)

Christenen moeten in de leer gaan bij orthodoxe Joden en bij Messias-belijdende Joden om te leren van de sabbat een feest te maken. De sabbat wordt de Koningin der Feesten genoemd. Zij wordt op vrijdagavond verwelkomd als een bruid. Stel je voor, een bruidegom die wacht op zijn bruid en haar ineens tot zich ziet naderen. Wat een vreugde, wat een opwinding en wat een verwachting! Daarom wordt de sabbat in Jesaja 58:13 een verlustiging genoemd. Er wordt zo genoten van de sabbat, dat het moeilijk is om er aan het einde daarvan weer afscheid van te nemen.

Helaas heb ik menig christen horen zeggen dat zij de zondag altijd als de meest saaie dag van de week hebben ervaren. Velen zijn opgevoed met zoveel regels en beperkingen rondom de zondag, dat het niet bepaald als een feest werd ervaren. Als dat zo is, dan missen wij als christenen volledig waar het om gaat op de sabbat. Hoe goed het ook is om trouw naar de kerk te gaan en een dag in de week niet te werken, als we niet hebben geleerd om er iets moois van te maken, dan zijn we ongehoorzaam aan het sabbatsgebod. Jezus heeft ook gezegd: de sabbat is er voor de mens. Het is een groot geschenk van God aan Zijn volk. Het is een dag om verkwikt te worden en op adem te komen, een dag waarop het leven wordt hersteld en gevierd.

Hoogtepunt van de week
Orthodoxe Joden zien de sabbat niet vooral als een dag van rust ten dienste van de andere zes dagen van de week. Zo van, die ene dag rusten wij uit om die andere zes dagen hard en effectief te kunnen werken. Nee, de sabbat wordt gezien als het hoogtepunt van de week. Zes dagen lang zien ze uit naar die ene dag. Het besef dat zij volk van God zijn, het besef dat zij geroepen zijn om Hem alleen te aanbidden, het besef dat het niet draait om de mens en zijn prestaties, maar om God, het besef dat God de Schepper en de Verlosser is, het besef van eigen identiteit als volk van God, het wordt allemaal onderstreept en gewaarborgd door het vieren van de sabbat.

Zou de Here echt van mening zijn dat wij als gelovigen uit de heidenen het zonder die ene speciale dag in de week kunnen doen? Ook wij hebben een feestdag in de week nodig. Een dag waarop de nadruk niet ligt op strenge regels, waardoor het een droge en saaie dag wordt, maar een dag waar de nadruk ligt op op de vreugde. Een dag waar we de week door naar uit kunnen zien, omdat we dan gelegenheid hebben om te doen waar we echt blij van worden: God ontmoeten, elkaar ontmoeten, samen leuke dingen doen, met elkaar in gesprek komen, samen eten, muziek maken, lachen, tijd met de kinderen doorbrengen en ga zo maar door.

Klik hier als u Oscar Lohuis naar aanleiding van dit artikel wil benaderen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!