Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2011 door Redactie

Copy Christ en het Kruis is van tempex?

Te zijn als Jezus. Daar sprak Otto de Bruijne maandag over tijdens de pinksterconferentie van Stichting Opwekking. Dat is opmerkelijk, omdat hij veertig jaar geleden als jongvolwassene nog folders uitdeelde tegen bij een tentsamenkomst van christenen om te waarschuwen tegen de "idioterie" van evangelische christenen, die mensen "een goedkope trip uit de wereld" zouden aanbieden. Otto citeerde uit de brief van Johannes: 'Zo is de liefde bij ons werkelijkheid geworden. Daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn zijn wij als Jezus.' "Belt u uw huisarts als u hierdoor niet geëmotioneerd raakt. Deze tekst moet je beetpakken, of je hebt een probleem. Alhoewel wij nog in deze wereld zijn, zijn wij in Jezus."

"Lieve mensen, je kunt veel van het christelijk geloof zeggen maar 1 ding niet: dat het subjectief is. Daarvoor is het te bizar. Het is te bizar om subjectief te zijn. Het is in geen mensenhart opgekomen. Het is een openbaring van God. Het Evangelie had geen mens kunnen bedenken. Er is hier niemand die zegt dat we het geloof zelf bedacht hebben. Dit is een wonder van de eerste orde. Er zitten hier 13.000 mensen. Jullie allemaal zouden kunnen erkennen dat je dit niet zelf hebt bedacht en hebt ontvangen. Dat je op een dag je handen hebt geopend en dat dit wonder je is overkomen en je er voor bent gecapituleerd. Ik heb daar twee jaar over gedaan. Hij heeft me van het paard gestoten. Voor die tijd was ik God en geloofde ik in mezelf, daarna kon ik eindelijk weer lachen om mezelf. Humor komt van het Kruis van Golgotha. Welke humor? Dat wij geen goden meer zijn, maar dat er maar een God is."

Copy Christ
Er zijn twee uitersten die Otto de Bruijne neerzette om te kunnen begrijpen hoe het is om Jezus te zijn. De eerste: CC. Copy Christ. "De organisatie Opwekking heeft besloten om aan het eind van deze conferentie u allen een witte jas te geven, twee sandalen. U kunt bij de uitgang uw mobiele telefoon, uw portemonnee, uw bovenkleed en schoeisel in grote containers doen. Vervolgens krijgt u een lange witte jas. Dan lopen we zuidwaarts, naar de randmeren en daar lopen we over heen met z'n allen met 30.000 man. Laten we zeggen dat 15.000 man verzuipt omdat ze niet genoeg geloof hebben. Die vallen meteen al door de mand. Dan blijven we met 15.000 mensen over op het oude land. We verspreiden ons in groepen van honderd naar ziekenhuizen om iedereen te genezen; sluiten die tent. Anderen gaan in groepen van 50 naar gemeenten in Nederland. Zij proclameren het Koninkrijk en wachten op Otto. Die komt in een witte limousine, met een wit pak en glacé schoenen, als een soort hyperchrist. U zit te lachen, maar dit gebeurt. Er zijn mensen die met een vorm van het christendom rondlopen die pas begint bij een spectaculaire. Het zijn types die claimen meer dan God beloofd heeft. Het lijkt vroom, ze imponeren ons. We trappen erin. Dit is een enorme valkuil voor mensen die Jezus willen volgen. Geestelijke helden bestaan namelijk niet. 'We are all on levelground under the Cross.' Veters vastmaken is even heilig als bidden voor genezing. Ik word uiteindelijk afgerekend op de vraag: 'Heb je Mij gehoorzaamd?'"

Het tweede uiterste: het jezelf willen vinden. "Je moet vooral jezelf zijn, je dromen realiseren, dit leven gebruiken om thuis te komen in wie je was, God is je buddy en het Kruis is van tempex. Golgotha light. Dit is een karikatuur. Je hoort het in bijna alle psychologische preken: God staat aan jou kant in het realiseren van jou droom. Dat is een leugen, het staat nergens in de Bijbel. Je eigen identiteit is helemaal niet zo belangrijk. We krijgen pas een gezicht in het aangezicht van God. We krijgen pas een identiteit als we ons op Hem richten. Wij worden zoals Jezus en dan worden we wie we zijn, door Hem alleen. Henk Binnendijk zei altijd: 'Otto, als je naar boven kijkt dan komt het duifje in je. Ga je zoeken waar het duifje zit, dan vliegt het er weer uit.' Onze cultuur zit vol met mensen die zichzelf willen regisseren, maar hun leven volkomen kwijt zijn. De Heer zegt: 'richt je op Mij en Ik zal je identiteit geven.'

Als Jezus
De Bijbel zegt dit: "Jezus wil dat je wordt als Hem." Als Jezus zijn is dit: in Hem zijn en in Hem blijven, in Hem en door Hem wandelen. Dat betekent niet repeteren maar hier en nu nieuwe dingen doen. De Heer heeft het verlangen dat je Hem de kans geef vandaag - niet morgen - te doen wat Hij door jou wil doen. We blijven vaak op onze stoel zitten. Hoe weet je wat Hij van je vraagt? Dat weet je alleen door de Heilige Geest! Dan weet je wat je moet doen. Alleen zo blijf ik in Hem. We moeten erkennen dat we zonder Hem niet kunnen zijn als Jezus. Er moet een moment komen dat je zegt: 'Vader, Ik wil zijn als Jezus maar ik kan het niet'. Als u verbroken bent opdat punt heeft u meer gereageerd als Jezus dan u denkt. Jezus zei 'de Zoon kan niets uit Zichzelf doen, Hij kan alleen doen wat Hij de Vader ziet doen, wat de Vader doet, doet de Zoon.' Wij kunnen zijn als Jezus." Niet als de Copy Christ, of als degene die God heeft als buddy, maar door Kruisdragen, dienen en liefde. Volgens Otto is het ontzettend belangrijk om ook te weten waar de zonde zit in de wereld. Dat is van Gods Geest. Andrew Murray zei: 'een God zonder toorn is een wereld zonder hoop.' "Een God van pappen en nat houden is het einde van de wereld." Christenen moeten om die reden (onderling) niet alles goed praten.

Otto: "God zegt nu: ''Mijn Kind, wil je je kruis opnemen en zeggen: 'Vader alles mag U doen, ik wil alles dragen - ik kan het niet - maar U mag het door Uw Geest doen.'' Dit is Opwekking - dat mensen verbroken zeggen: 'Ga Uw gang maar'."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen