Nieuws

14 juni 2011 door Jeffrey Schipper

"Zwijg met je kinderen niet over seksualiteit"

"Wij volwassen geven een heel andere invulling aan het begrip 'seksualiteit' dan kinderen. De denkbeelden van jonge kinderen gaan bijvoorbeeld niet over zwangerschap en voortplanting, maar over de verschillen tussen jongens en meisjes," vertelt Arjet Borger. Zij schreef het prentenboek Saar en Jop om ouders met kinderen tussen 2 en 6 jaar te helpen praten over identiteit, vriendschap en intimiteit. Dit moet het volgens Borger voor ouders gemakkelijker maken om over een moeilijk onderwerp als seksualiteit te praten.

“Seksualiteit hangt samen met wie je bent als persoon, en begint al bij de geboorte. Hoe iemand zich als man of vrouw ontwikkelt en kijkt naar zijn of haar eigen lichaam zijn zaken die al vanaf de geboorte beïnvloed worden. Als christen weet je ook dat God je heeft geschapen en Hij je mooi en waardevol vindt. Het is alleen al daarom zeker belangrijk om dat een kind mee te geven. Mijn dochter wil ik dan ook duidelijk maken dat ze waardevol is. Dat doe ik door haar te knuffelen en complimentjes te maken.”

Risico negatieve relaties
"Een christen zal zijn kind het christelijk geloof meegeven," vertelt Borger. "Maar zowel een christen als een niet-christen zullen het belangrijk vinden om hun kind te laten weten dat het waardevol is. Als je over seksualiteit een positieve boodschap meekrijgt, ben je weerbaarder en is het risico kleiner om negatieve relaties en seksuele ervaringen op te doen. Zo kun je ze je eigen normen en waarden meegeven. Als je zwijgt, zullen ze zelf, bijvoorbeeld op internet, naar informatie gaan zoeken."

'Saar en Jop' helpt ouders om tijdens het leven telkens andere accenten te leggen. "Op deze manier wordt een moeilijk onderwerp gemakkelijker toegankelijk gemaakt. Een kind koppelt seksualiteit nog helemaal niet aan relaties. Als mijn dochter vraagt waar een baby vandaan komt, wil ze niet een heel verhaal over voortplanting te horen krijgen. Als ze hoort dat een baby afkomstig is uit de buik is ze al tevreden," aldus Borger.

Klik hier als u Saar en Jop wilt bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher