Nieuws

31 mei 2011 door Jeffrey Schipper

"Christen-zijn betekent onvergeeflijk vergeven"

"Je moet moeite doen om elke smaak van wrok in je eigen hart te doden en eigen verlangens te vernietigen. God om vergeving vragen maakt in deze het verschil. In ons geval aanvaarden wij te gemakkelijk excuses, in andere gevallen vindt men het vergeven van iemand te gemakkelijk. Mijn eigen zonden zijn bovendien als een veilige gok waarbij de excuses daarvoor vaak niet zo echt zijn als ik zelf denk," schreef C. S. Lewis over vergeving.

"Men moet er dus alles aan doen om de ander te laten zien dat hij niet zoveel schuld had als we dachten. Maar zelfs als hem alles volledig te verwijten valt, zouden we hem nog steeds moeten vergeven. Zelfs als 99 procent van zijn schijnbare schuld kan worden weggeredeneerd door goede excuses, begint het probleem van vergeving met de één procent die overblijft. Een echt goed excuus produceren is geen christelijk karakter, het is alleen billijkheid. Christen-zijn betekent onvergeeflijk vergeven, want God heeft jou onvergeeflijk vergeven."

Gods genade weigeren
"Dit is moeilijk. Het is misschien niet zo moeilijk om één keer een grote gebeurtenis te vergeven. Maar het vergeven van onophoudelijke provocaties, een bazige schoonmoeder, een pesterig persoon, een zeurderige vrouw, een zelfzuchtige dochter of een bedrieglijke zoon? Dat kan denk ik alleen door te onthouden waar we staan, door in ons gebed te zeggen: ‘Vergeef ons onze schulden gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren’. Wanneer we Zijn vergeving weigeren, weigeren we Gods genade voor onszelf. Er zijn geen uitzonderingen en God meent wat Hij zegt."

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify