Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 mei 2011 door Jeffrey Schipper

"Door warmte en liefde van Christus gaan harten open"

“Kinderen die opgroeien in een christelijk gezin zien geloven vaak als een lastige verplichting. Als buitenkerkelijke jongeren tot Christus komen, vormen zij juist vaak een voorbeeld voor anderen," vertelt godsdienstleraar en evangelist Ernst van Rij. "Die jongeren zien dat Christus werkelijkheid is. In plaats van passief afwachten gaan zij juist vaak naar anderen toe. Jongeren die met het geloof zijn opgevoed missen vaak het ‘A B C’ van het geloof. Ouders en opvoeders veronderstellen dat ze ‘dat al weten’. Zij hebben alles in hun hoofd, en benoemen de feiten slechts als feiten." Van Rij is oprichter en directeur van Stichting Wegwijzer Kampen. Deze stichting organiseert al ruim 36 jaar kampweken voor kinderen en tieners. "We zijn een evangeliserend kamp. We willen hen in aanraking brengen met gelovigen."

Relaties opbouwen
Van Rij vindt het belangrijk dat tijdens de kampweken relaties worden opgebouwd. "Zo ontstaat er groepsdynamiek. Dat is van groot belang, anders wordt de boodschap niet aangenomen. Jehova’s getuigen die langs de deuren gaan, hebben geen relatie met de desbetreffende persoon. Daarom worden ze vaak ervaren als irritant. Zo ondervinden mensen het ook als irritant als ze ongevraagd worden aangesproken op straat. Het is de bedoeling dat er een vertrouwde sfeer ontstaat, zodat deelnemers het gevoel hebben hun verhaal te kunnen neerleggen. Als dat het geval is, zullen ze ook luisteren. Tegen medewerkers zeg ik: het kan zijn dat kinderen niets van het Bijbelverhaal oppakken, maar als ze een geweldige week hebben gehad, heb je misschien meer bereikt. Zo’n week onthouden ze wel, maar je mooie verhaal zullen ze veel eerder zijn vergeten. Want dan verlangen ze naar een volgende keer."

Activisme
"Ik zie om mij heen veel onmacht en problemen in kerkelijk leven. In zo’n situatie moeten we meer met lege handen naar God komen en zeggen: ‘ik zie het niet zitten.’ We kunnen bij onze Heer in de hemel terecht, want het is Zijn werk. Ik zie veel activisme om mij heen. Op CIP.nl zie ik mensen zeggen: de kerk moet dit en dat gaan doen om de naaste te bereiken. Je krijgt de indruk dat als je niet evangeliseert fout bezig bent: 'We moeten aan de slag, want de wereld vergaat.' Maar ik zie de laatst tijd dat mensen niet door God worden opgeroepen om de straat op te gaan om hun verhaal te vertellen. In 1 Petrus 3 lezen we dat we Christus in onze harten moeten heiligen als Here, altijd bereid om verantwoording af te leggen van de hoop die in ons is. God is degene die mensen naar ons toebrengt, zodat we getuigenis kunnen afleggen. Wij moeten ons hierin laten leiden door de Heilige Geest. Dan zien we dat mensen zelf met vragen komen."

Van Rij is zich ook bewust van de geestelijke strijd die op de kampen een rol speelt. "Er is veel weerstand als we op de slotavond vertellen over de kruisiging van Christus. Iemand slaat bijvoorbeeld een deur open waardoor kinderen worden afgeleid, of sommige kinderen gaan heel druk doen. Daarin merk je een strijd. Tegelijkertijd merk ik dat harten van kinderen worden verwarmd. Als de warmte van de liefde van Christus aan de gang gaat, gaan harten vanzelf open," aldus de docent.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen